Lumi lõi jaanuaris 29 aasta vanuse rekordi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äsja sündis jaanuari uus lume paksuse rekord nii Viljandis kui kogu Eestis.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi (EMHI) ilmavaatluste osakonna juhataja kohusetäitja Külli Loodla ütles eile, et esialgsete andmete järgi on jaanuari rekord löödud kümnes vaatlusjaamas.

Kõige enam ehk 76 sentimeetrit pani lumikatte paksuseks eile kirja Kuusiku ilmajaam. See on ühtlasi kogu Eesti jaanuarikuu rekord. Eelmine rekord oli sentimeetri võrra väiksem ja pärines 1982. aasta 27. jaanuarist Ida-Virumaalt Iisakust.

Loodla märkis, et jaanuari lumerekordit tuleb võtta siiski väikse mööndusega, sest EMHI paberarhiivis võib kunagi välja tulla veel suurem number.

«Jätkame vanade andmete talletamist digitaalsesse arhiivi, mis on lume paksuse kohta praegu veel ebatäielik,» lausus ta. «Jaamade kaupa on andmed erinevad, varasemad neist pärinevad teise ilmasõja lõpu aastatest.»

Viljandi ilmajaam mõõtis kõige paksema lumikatte 2. jaanuari hommikul: 61 sentimeetrit. Digiarhiivi järgi oli eelmine rekord 58 sentimeetrit 1982. aasta 31. jaanuarist.
Eelmise talve lumetipu mõõtsid mullu 24. ja 25. veebruaril Ida-Virumaal Alajõe ja Jõhvi jaam ning see on 78 sentimeetrit.

Külli Loodla lisas, et Eesti kõigi aegade lumikatte paksuse rekord on siiski vanast andmebaasist välja otsitud. See on 97 sentimeetrit ja pärineb 1924. aasta märtsi teisest dekaadist Pagarilt Ida-Virumaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles