Bussipilet kallines üleöö mitmekümne sendi võrra

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussist eurode eest ostetud pilet võib veel mõnda aega olla veidi kallim kui kassast või kroonide eest saadud pilet.
Bussist eurode eest ostetud pilet võib veel mõnda aega olla veidi kallim kui kassast või kroonide eest saadud pilet. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui esmaspäeva õhtul tuli Viljandist Raassilda sõitmiseks osaühingu Automen bussis maksta 0.96 eurot, siis eile hommikul pidi linna tagasi saamiseks tasuma juba 1 euro.

Esmaspäeva õhtupoolikul kella viie paiku sõitis «Sakala» reporter Viljandist 19 kilomeetri kaugusele koju ning maksis kassast ostetud pileti eest 0.96 eurot ehk 15.02 krooni. Eelmisel aastal küsiti sama sõidu eest 15 krooni. Teisipäeva hommikul Viljandisse tagasi sõites pidi reporter bussis pileti lunastama aga 1 euro eest, mis tähendab 0.62 krooni võrra suuremat hinda.

Mõni peatus hiljem peale tulnud sõitjatelt küsiti linnasõidu eest senise 11 krooni asemel 0.70 eurot. See tähendab, et eurodes maksnud inimesed said sõita pisut odavamalt.

Ei tohi olla suurem

Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Tõnis Kortsu sõnul on mitmekümne sendi suurune hinnatõus kellegi viga, sest maavalitsuse ettekirjutuste kohaselt ei tohi bussifirmad pileti hinda tõsta.

«Me tegime jaanuarist uued ja mugavamad hinnad, nii et pilet maksaks sama palju või varasemast isegi pisut vähem. Sedasi ei saa hinnad mitte mingil juhul olla senisest suuremad,» toonitas Korts.

Tema jutu järgi ei ole uued hinnad päris matemaatiliselt ümardatud ja endistest tuletatud, vaid kehtestatud pigem nii, et edaspidi annaks vältida punaste müntide ehk ühe-, kahe- ja viiesendiste tulva.

Maavalitsus kehtestas sõitjateveo kõrgeimaks lubatud kilomeetrihinnaks 0.05 eurot, mis lubab pileti hinnad hoida üsna ümmargused. Selle tariifi järgi arvutades tulnuks «Sakala» reporteril sõidu eest tasuda vaid 0.95 eurot, mis ümardades teeb 15 krooni. Tõnis Kortsu kinnitust mööda on vead tulnud samalaadsest eurodesse ümardamisest: kui 14.86 ümardati enne 15 krooniks, siis nüüd tehti 0.96 eurost üks, see on aga juba tuntav hinnatõus.

Lahendamine võtab aega

Maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialisti Maie Mummi sõnul on osaühing Automen veast teadlik ja teeb kõik võimaliku, et seda parandada.

«Kui neil seni olid vanad hinnad täpse kursiga eurodesse ümber arvutatud ja vajaduse korral ümardatud, siis nüüd hakkavad nad pileti hinda arvutama kehtestatud tariifi ja kilomeetrite järgi,» rääkis Mumm.

Kuigi ettevõte lubas hindade küsimuse lahendada nii kiiresti kui võimalik, võib see Mummi jutu järgi veel paar nädalat aega võtta. «Firma juhtimine on ju üldse Tartus ja nad ei saa kõiki asju kohapeal teha või peavad neid tegema käsitsi,» selgitas ta. «Kahe nädala jooksul peab see asi korda saama. Seni tuleb lihtsalt kannatust varuda.»

Ümardades tulevad vead

Tarbijakaitseameti avalike suhete juhi Hanna Turetski-Toomiku ütlemist mööda tuleb ümardamisest tingitud hinnamuudatusi praegusel ajal üsna palju ette. Ta rääkis, et pärast viiesendiste käibelt kadumist harjuti hindu täiskroonideks ümardama ning seda tehakse nüüdki, kuigi käibel on ka 1-, 2- ja 5-sendised.

Nii juhtus näiteks esmaspäeva lõuna ajal Grand Hotel Viljandis, et 1.15 euro asemel lõi aparaat kviitungile automaatselt 1.20 ning mõned kliendid pidid tasuma viis senti tegelikust rohkem. «Süsteem peaks hinna täpse kursi järgi eurodesse arvutama ega tohiks üldse ümardada, aga miskipärast ta seda siiski tegi,» tõdes hotelli vastuvõtujuht Krista Varm. Praeguseks on viga arvutisüsteemis parandatud ja arveldamine käib sendi täpsusega.

Kui bussipiletite hind on võimalikult ümmarguseks tehtud, et bussijuhtidel poleks tarvis väikeste sentidega tegelda, siis bussijaama kassas kehtib veel vana hind.

Nii et kui tööle tuleb «Sakala» reporteril sõita 1 euro eest, siis koju saab nelja ja õige pea ehk viie sendi võrra odavamalt.

KOMMENTAAR

Hanna Turetski-Toomik,
tarbijakaitseameti avalike suhete juht

Ümardamisega on päris palju probleeme olnud. Kui hinnad on ümber arvutatud korrektselt, siis pole kaupmeestel olnud täpset vahetusraha: puudu on tulnud väikestest sentidest.
Kui aga hinda ümardamisel tõstetakse, on see kliendi suhtes ebaaus.
30. juunini peab hindu näitama nii kroonides kui eurodes ja need peavad omavahel klappima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles