Jõulukuu tõi rekordeid

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Detsember kujunes lumeküllaseks ja külmaks.
Detsember kujunes lumeküllaseks ja külmaks. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Detsember kujunes tavapärasest külmemaks ning nii Viljandis kui mitmel pool mujal purunes kuu lumerekord.

Viljandi ilmajaam mõõtis kuu sademete hulgaks 105,3 millimeetrit. Aastakümnete jooksul on normiks kujunenud 57 millimeetrit.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi ilmavaatluste osakonna juhataja kohusetäitja Külli Loodla ütles, et viimati möödus jõulukuu Viljandis veel sajusemalt 1975. aastal, mil andmebaasi läks kirja 107,7 millimeetrit.

Mujal Eestis sadas läinud kuul kõige rohkem Türil ja kõige vähem Vilsandil, vastavalt 113,3 ja 48,7 millimeetrit.

Viljandi lumikatte paksuse rekord jõudis detsembris mitu korda uueneda, tipnedes kuu viimasel hommikul 60 sentimeetriga. Varemalt oli see jõulukuu lumerekord 47 sentimeetrit, 1988. aasta 28. detsembrist.

Mujal Eestis fikseeris sedapuhku maksimumi Kuusiku ilmajaam: 75 sentimeetrit samuti kuu viimasel hommikul.

Detsembrikuu lumikatte paksuse Eesti rekord jäi siiski löömata: see on 85 sentimeetrit, mille mõõtis 20. detsembril 1988 Haanja jaam.

Viljandi ilmajaama meteoroloog Ülle Murro ütles, et kui aasta tagasi tekkis püsiv lumikate Viljandis 15. detsembril, siis sedapuhku sai maa valge kuue 23. novembril.

«Mõnes mõttes on nii lumine talv väga vahva, aga mina kui majaomanik mõtlen oma kodu katuse peale,» lisas ta.

Enamasti sadas detsembris lund, aga näiteks esimesel jõulupühal langes mõnel pool jäätuvat vihma. Esines udu ja härmatist.

Külli Loodla andmeil registreeris Viljandi ilmajaam detsembri keskmiseks õhutemperatuuriks —7,9 kraadi. Norm on nelja kraadi jagu soojem. Viimati oli veel külmem jõulukuu kaheksa aastat tagasi.

Kõige soojem oli 7. detsember, mil Viljandi jaam mõõtis maksimumiks 0,2 ja Eestis Vilsandi jaam 3,1 kraadi.

Kuigi keskmine õhutemperatuur tuli normist külmem, jäi minimaalne õhutemperatuur kesiseks. Viljandi ilmajaam pani kirja vaid —14,4 kraadi 19. detsembril. Jõhvis langes 31. detsembril õhutemperatuur —21,6 kraadini.

Paksu lumevaiba all on aga maapind pehme. Loodla ütles, et Viljandi ilmajaama vaatlusplatsil oli maapind kõige rohkem külmunud kuu esimesel kuuel päeval: 9 sentimeetri sügavuselt. 21. detsembril sulas muld üles.

Tugevaim tuulepuhang ulatus Viljandis 14,9 meetrini sekundis kümnendal kuupäeval. Kümme meetrit sekundis või kiiremini puhus tuul kümnel päeval.

Ilmajaama andur mõõtis kuu jooksul päikesepaistet 7,4 tunni jagu. Eesti keskmine oli 13 tundi. Detsembrikuu Eesti päikesepaiste norm olnuks 21 tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles