Purjus peaga tehtud naljad andsid koha arestimajas (1)

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirli Oja (vasakul) ja Sandra Vahtramäe käisid sel nädalal kohtus kahel päeval. Mõlemad said karistuseks aresti, esimene viis ja teine 20 päeva.
Sirli Oja (vasakul) ja Sandra Vahtramäe käisid sel nädalal kohtus kahel päeval. Mõlemad said karistuseks aresti, esimene viis ja teine 20 päeva. Foto: Marko Saarm, Gunnar Teas

​Veebruaris jõid 19-aastane Sandra Vahtramäe ja 28-aastane Sirli Oja peaaegu iga päev. Purjuspäi tuli neil mõte lõbustada end kiirabile ja politseile valeväljakutseid tehes. Nüüd peavad nad selle eest arestikambris karistust kandma.

19-aastane Sandra Vahtramäe oli häirekeskusega suhtlemises märgatavalt agaram ning tema toodi teisipäeval ka kohtusaali arestikambrist, kus ta kandis politseinike solvamise eest saadud 25-päevast aresti. Kohtusaalist väljudes oli ta 20 arestipäeva lisaks saanud.

28-aastane Sirli Oja oli kohtu ees ühe valeväljakutse eest. Temalgi on varasemast hulk väärtegusid ning teda karistas kohus viie päeva pikkuse arestiga.

Kaks päeva kutseid

Kõnesid, mille pärast nad seekord kohtu ette jõudsid, hakkasid noored naised tegema 3. veebruaril. Esmalt helistas Sandra Vahtramäe psühholoogile ja teatas talle, et on 14-aastane hädas olev neiu. Psühholoog edastas teate häirekeskuse numbrile. Teises samal kuupäeval tehtud kõnes teatas Vahtramäe Viljandi bussijaamas toimuvast kaklusest. 

5. veebruaril tegi Vahtramäe kolm kõnet. Neist esimeses teatas ta kiirabile, et vanaema on võtnud korraga kolm lehte südamerohtusid. Järgmises kõnes esitles Vahtramäe end väljamõeldud 1985. aastal sündinud isikuna ning teatas, et teda loobitakse lumepallidega ja ta on saanud jäätükiga vastu pead. Kolmandas kõnes teatas ta enda peksmisest ja sellest, et teda tahetakse kirvega lüüa.

Sirli Oja tegi häirekeskusele tol õhtul ühe valeväljakutse, milles teatas, et Viljandi kesklinnas asuvas hoovis ründab teda naabri koer.

Kui kohtunik uuris naistelt, miks nad nii käitusid, sõnas Sandra Vahtramäe, et see oli purjus peaga tehtud nali. Sirli Oja tunnistas, et sel ajal jõi ta iga päev ja tööl ei käinud, ning valeväljakutset põhjendas ta sooviga kätte maksta oma naabrile. «Ta ajas minu kohta igasugu jama,» lausus ta kohtunikule. 

Teiste väljakutsete kohta, mille tegemise juures ta oli, kehitas Oja põhjendamisel õlgu ja ütles: «Tundus naljakas.» Kohtusaalis kinnitas ta, et on oma tegude rumalusest aru saanud. «Igasuguse jama olen kokku keeranud,» vastas ta küsimusele, kas ta on mõistnud, mida tema tegu on põhjustanud. Nüüdseks on ta ka töökoha leidnud ja oma väitel kuu aega kaine püsinud.

Viljandi politsei probleem

Viljandi politseijuht Künter Pedosk tunnistas, et Viljandis on politseinikud valeväljakutsetega hädas, sest neid tuleb sagedasti. Helistajateks on enamasti joobes või vaimselt ebastabiilsed inimesed. Nende tegevus teeb kiirabile ja politseile aga suurt muret, sest nende tõttu jäävad ootele väljakutsed, kus inimesed tõepoolest abi vajavad.

Sandra Vahtramäed ja Sirli Oja on varemgi valeväljakutsete tegemise eest karistatud. Neil mõlemal on hulk muid karistusi ning seetõttu ei pidanud kohus võimalikuks neid vaid rahatrahviga karistada.

Näiteks eelmiste jõulude ajal tegid naised ööpäeva jooksul suure hulga valeväljakutseid ning siis viidi Oja mõneks ajaks arestikambrisse rahunema. 

Jaanuaris aga solvas Vahtramäe politseinikke ja kui kohus liitis sellele novembris asetleidnud turvafirma patrullauto munadega pildumise saatis ta naise selle eest märtsi lõpul arestikambrisse. Sealt peaks ta vabanema täna, et nädala pärast taas 20 päevaks arestimajja kolida.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles