Maainimene saab uut raha poest või postkontorist

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veroonika Ehala ostis eile Mudiste kauplusest kaheeurose kujundusega šokolaadimedali, mille eest tuli anda 13 senti. «Lastel on nüüd küll hea meel, et kommid maksavad nii vähe,» muigas Ehala.
Veroonika Ehala ostis eile Mudiste kauplusest kaheeurose kujundusega šokolaadimedali, mille eest tuli anda 13 senti. «Lastel on nüüd küll hea meel, et kommid maksavad nii vähe,» muigas Ehala. Foto: Elmo Riig

Külapoest ja postkontorist said pärast aastavahetust maarahvale tähtsad kohad, sest sealt said nad oma esimesed paber- ja metalleurod.

Mudiste kaupluse müüja Ülle Janke sõnul tasub enamik kliente ikka kroonides.

«Esimene klient tuli täna koguni 50-eurosega, siis tekkis tagasimaksmisega raskusi,» rääkis Janke. «On ka neid, kes küsivad tagasi kroone. Võimaluse korral olen ka andnud.»

Müüja lisas, et paljud ostjad kasutavad maksmiseks kaarti.

Kroonist on kahju

Veroonika Ehala maksis juba eurodega. «Spetsiaalselt ma raha vahetamas ei ole käinud, sain need poes tagasi,» lausus ta. «Eks kõik vaja harjumist. Mul on küll kahju, et kroon ära kadus — nii ilus raha oli!»

Tääksi poe omaniku Mirjam Hiiemäe jutu järgi on enamik inimesi seni ostude eest tasunud kroonidega.

«Vahetusraha on meil aegsasti varutud ja üritan inimestele tagasi anda eurodes,» kinnitas Hiiemäe. «Vanemad inimesed, kes enne maksid sulas, on nüüd kaardi välja otsinud ja maksavad sellega.»

Aasta esimesel päeval oli pood suletud, poodnike pühapäeva oli sisustanud uute hinnasiltide valmistamine, sest eurod peavad kirjas olema suuremalt kui kroonid.

«Nüüd peaksid küll kõik sildid õiged olema, aga eks me kontrolli,» nentis Hiiemäe.

Juba detsembris olid eurosid pakkunud kliendid, kes töötavad Soomes ja olid kodus käimas. «Ma võtsin need ikka vastu. Ei hakka ju inimest sellepärast ära saatma, et ta ei ole saanud raha ära vahetada,» rääkis Hiiemäe.

Enamik kundesid ei ole poe omaniku hinnangul euro tulekust vaimustuses. «Inimesed ikka kurdavad, et on kahju oma raha kadumise pärast,» vahendas ta.

Postkontor panga ülesannetes

Olustvere postkontori klienditeenindaja Urve Kambek ütles, et tal on käed-jalad tööd täis olnud 1. jaanuari hommikust peale. «Palju inimesi on käinud raha vahetamas. Õnneks on seni eurodest välja tulnud,» lausus ta heatujuliselt.

Elle Roosaar ulatas Urve Kambekile kaks 100-kroonist ning sai vastu kaks 5-eurost paberraha ja pihutäie kõlisevat. Proua tõdes, et ta oligi postkontorisse tulnud raha vahetama. «See on mu esimene eurotehing. Tahtsin näha, missugused need eurod on,» ütles Roosaar.

Kambeki sõnul on rahavahetajaid igas vanuses, ei saa väita, et vaid pensionärid eelistaksid postkontoris kroonide eest eurosid saada. Toodud on ka palju münte.

«Mina küll ei tunneta, et rahva hulgas oleks eurole suurt vastuseisu. Kõik on alles nii uus ja huvitav, et inimesed ehk unustavad vingumise ära,» muheles Kambek.

VAHETUS
1.—15. jaanuarini saab 178-s Eesti Posti asutuses vahetada sularahakroone eurodeks.
• Viljandimaal saab raha vahetada Halliste, Karksi-Nuia, Kolga-Jaani, Kõo, Kõpu, Mustla, Mõisaküla, Olustvere, Paistu, Puiatu, Viiratsi ja Võhma postkontoris.
• Et raha vahetavad postkontorid on avatud jaanuari algul 15 päeva järjest, on veidi muudetud töökorraldust ning seetõttu võivad ka lahtiolekuajad muutuda.
• Ühe kliendi kohta vahetatakse päevas kuni 1000 eurot.
Allikas: Eesti Post
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles