Vahejuhtum linnakodanikuga tõi meerile kriminaalasja (5)

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi kodanik süüdistab linnapead Ando Kivibergi kehalises väärkohtlemises. Kahel mehel tekkis raekoja juures konflikt paari kuu eest linnavalitsuse hoone ja Trepimäe vahelt mahavõetud puude pärast.
Viljandi kodanik süüdistab linnapead Ando Kivibergi kehalises väärkohtlemises. Kahel mehel tekkis raekoja juures konflikt paari kuu eest linnavalitsuse hoone ja Trepimäe vahelt mahavõetud puude pärast. Foto: Elmo Riig / montaaž

Viljandi linnapea Ando Kiviberg käis eile kriminaalmenetluse tarbeks ütlusi andmas. 33-aastane linnakodanik süüdistab teda raekoja ees toimepandud kehalises väärkohtlemises.

«Linnapea töö on ikka kuramuse keeruline küll – vabandust väljenduse pärast,» ohkas Kiviberg pärast ajakirjanikuga laua taha istumist. «Ma olin seni arvanud, et saan asjadega ilusti ise hakkama, aga nüüd tundsin küll, et vajan kõrvalist abi.»

Eellugu ja videosalvestis

Toimetusse tuli Ando Kiviberg koos sülearvuti ja selle kõvakettale salvestatud videolõiguga. Pildi on 13. aprilli hilishommikul jäädvustanud raekoja lõunapoolses küljes ehk August Maramaa kuju kohal asuv kaamera, mis vaatab veetorni poole. Too salvestis näitab ilma helita, mis seal Ando Kivibergi ja linnakodanik Rasmus Rosma vahel sündis.

Linnapea vastu süüdistuse esitanud Rosma ei soostunud eile Sakalale kommentaare jagama, põhjendades seda käimasoleva uurimisega. Küll aga lubas ta anda kõik seletused pärast menetlustoimingute lõppu. Seega tugineb nüüdne kirjeldus videopildile, mida Kiviberg ajakirjanikule näitas, ning tema selgitustele.

Eelmise nädala juhtumi eellugu pärineb linnapea sõnul paari kuu tagant, kui talle helistas vihane ja ebaviisakalt käituv linnakodanik, keda oli pahandanud puude mahavõtmine Trepimäe ja raekoja vahelt. Kuri mees olevat väitnud, et raie vähendab tema kinnisvara väärtust. Kivibergi küsimuse peale, millisest majast käib jutt, kostis helistaja aadressi Oru tänav 11. See eluhoone asub Trepimäe ülemisest otsast sadakond meetrit eemal.

Kiviberg püüdis helistajale selgitada, et tegu on linnahaljastuse korrastamisega ning pealegi jääb jutuks olev maja sellest kohast eemale, kuid seda ei olevat teine pool kuulda võtnud. Et jutt ei viinud linnapea hinnangul kuhugi, otsustas ta kõne lõpetada.

Linnapea lükkas eemale

13. aprilli videojäädvustus algab kaadriga, kuidas Ando Kiviberg keerab oma Subaruga raekoja ette. Kohe tema auto järel tuleb Fiati kastiauto, mis pargib samuti linnavalitsuse ette. Autost väljub mees, kes läheb Kivibergi sõiduki poole, mis jäi parajasti kaadrist välja.

Hetk hiljem jalutavad mõlemad mehed kaamera vaatevälja. Kivibergi seletuste kohaselt oli vahepeal selgeks saanud, et ligiastuja oli sama inimene, kes oli talle helistanud. Ka jututeema oli sama: Trepimäelt mahavõetud puud. Hilisema küsimise peale tutvustas mees end Rasmus Rosmana.

Kui mehed ümber raekoja nurga jalutasid, avanes neile vaade jutuks olevale kohale. Seal püüdis Kiviberg oma sõnul linnakodanikule veel kord selgitada, et tehtud töö ei tohiks teda kuidagi segada.

Videolt on näha, kuidas Rasmus Rosma elavalt žestikuleerib ja teeb järske liigutusi. Ta seisab üsna Kivibergi lähedal. Paaril korral on märgata, kuidas linnapea pisut tagasi tõmbub või kõrvale astub. Linnakodaniku kehakeelest võib välja lugeda, et ta on väga ärritunud.

Kivibergi kinnitusel tajus ta Rosmast tol hetkel endale ohtu. Linnapea väitel kasutas too solvanguid ja isegi ähvardusi. Kivibergi sõnul tõstsid nad ühel hetkel mõlemad märkimisväärselt häält.

«Ma küsisin, kuidas puude mahavõtmine teda segab. Ta vastas kõva häälega: «See on minu tänav!» Seepeale karjusin ma vastu: «See on linna tänav!»» kirjeldas Kiviberg.

Kogu lugu päädis intsidendiga, millest on nüüdseks saanud kriminaalasi. Videost on näha, kuidas Kiviberg lükkab ühel hetkel Rosma endast eemale. Oma sõnul ütles linnapea ägestunud mehele samal ajal: «Mine ära!»

Fakt on see, et see on ainus füüsiline kokkupuude, mis on videolõigul näha. Samas julgeb allakirjutanu videot näinuna väita, et kõnealune liigutus ei saanud teisele inimesele valu põhjustada – selleks oli see liiga aeglane ning sellele viitab ka Rosma keha liikumine.

Tunneb end väga halvasti

Karistusseadustiku kehalise väärkohtlemise paragrahv ütleb, et teise inimese tervise kahjustamise eest, samuti löömise, peksmise või valu tekitanud muu kehalise väärkohtlemise eest karistatakse rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistusega. Ando Kiviberg on veendunud, et ta ei teinud Rasmus Rosmale füüsiliselt haiget.

Ehkki linnapea ei tunne end juhtunus süüdi, nentis ta eile, et kogu lugu paneb teda end väga halvasti tundma.

«Esiteks seepärast, et niisugune konflikt üldse tekkis,» täpsustas ta. «Oleksin pidanud aimama, et ta provotseerib, ja oleksin pidanud pöörduma politsei poole.»

Eile uurija jutul käies uuris Ando Kiviberg võimalust teise poolega lepitust otsida. Oma sõnul on ta selleks valmis, aga teine asjaosaline seda tema teada ei soovi.

Videosalvestist ei soostunud Kiviberg Sakala kaudu avalikkusega jagama. Tema hinnangul keeraks see niigi suureks paisunud juhtumile vinti veelgi peale.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles