Guinnessi rekord jäi kinnitamata, suvel tuleb järgmine katse

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Mihkel Vaabel (valges) valmistas mullu suvel stratosfäärikatset maapinnal ette.
Mikk Mihkel Vaabel (valges) valmistas mullu suvel stratosfäärikatset maapinnal ette. Foto: Marko Saarm

Mullu suvel Viljandi noorte eestvedamisel stratosfääris tehtud teaduskatse ei saanud Guinnessi rekordiks, kuid asjaosalistel on plaanis selles atmosfäärikihis uusi tegusid teha.

StratosChemi meeskonna projekti vedanud Mikk Mihkel Vaabel ütles, et nende sooritatud maailma kõrgeimat teadusteatri etendust Guinnessi komisjon oma 6. aprilli otsusega ei kinnitanud.

Ta märkis, et korraldajad olid rekorditaotluse esitanud juba mullu 19. oktoobril, kuid ei osanud öelda, mis põhjusel otsustamiseks nii palju aega vajati.

«Igatahes tuli vastus negatiivne, kuid meeskond ei olnud sellest absoluutselt häiritud,» lausus Vaabel. «Eesmärk sai täidetud: me sooritasime maailma kõrgeima teadusteatri etenduse. Ühtegi teist kehtivat rekordit internetis sel alal ei ole, seega võime seda ikkagi rekordina käsitleda. Guinness World Records ei kinnitanud seda lihtsalt uue rekorditüübina, see ongi kõik.»

StratosChemi meeskonnas lõi mullu maailmarekordit püüdes kaasa 18 inimest ning abilisi oli teisigi. Ettevalmistused algasid juba tunamullu detsembris. Esimene katse eelmise aasta 23. mail luhtus, sest õhupall purunes liiga vara ehk pisut enam kui 22 kilomeetri kõrgusel. 

Teine katse 27. juunil õnnestus. Heeliumiga täidetud õhupall kerkis 34,5 kilomeetri kõrgusele ning kaasasolev seadeldis korraldas stratosfääris keemilise katse nimega «Elevandi hambapasta». Vesinikperoksiid, kaaliumjodiid ja nõudepesuvahend Fairy segunesid ning lendasid vahuna laiali. 

«Sel aastal on meil plaan jätkata stratosfäärivallutustega,» märkis Vaabel. «Meie uus missioon, mis kannab nime «StratosChem #3», saadab kõrgustesse ühe täiesti tavalise või erilise inimese idee.»

Nagu ta selgitas, ei lenda taevastesse kõrgustesse paberile kirjutatud mõte, vaid väljakäidud idee püütakse seal teoks teha nii, nagu eelmisel korral sai teoks keemiline katse.

«Praegu on tulnud juba päris põnevaid mõtteid, näiteks on katse peategelaseks pakutud burgerit ja rula,» lausus Vaabel.

Ta täiendas, et õigupoolest võiks koos õhupalliga paberile trükitult üles lennata kõik saadetud mõtted ning hiljem saaksid ideede autorid stratosfääris käinud ideed tagasi. Kui kõrgele õhupall sedapuhku oma kandami tõstab, sõltub Vaabeli sõnul missiooni olemusest.

«Raskemad asjad jäävad madalamale, aga püüaks jõuda 30 kilomeetri kõrguseni,» lausus ta. «Ilmavaatlusõhupalliga, mida kasutasime eelmiselgi korral, on võimalik jõuda 38–40 kilomeetri kõrguseni.»

Uue katse tegemise heaks kuulutas StratosChemi meeskond läinud reedel välja missiooniotsingud ning lubab otsuse langetada ja valiku välja hõigata 6. mail. Kui leitakse kaks ühitatavat missiooni, tehakse mõlemad teoks. Ideepakkujaid ootavad üllatused ning väljavalitud idee autor saab olla StratosChemi meeskonnas missioonijuht, kui ta seda soovib.

«Meil kõigil on unistusi, mille täitumist me ei usu,» lisas Mikk Mihkel Vaabel. «Ilmselt enamik inimesi ei ole kunagi mõelnud, et nad võiksid midagi stratosfääri saata, aga nüüd on selleks võimalus.»

KONTAKT

StratosChemi meeskond ootab uue katse tarvis ideid veebi või e-kirja teel.

• Veebiaadress on http://stratoschem.eu/3 ning e-kirja saab saata aadressil 3@stratoschem.eu.

Allikas: StratosChem

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles