Vaata, kust ostad! Sama bussipileti hinnavahe võib olla 500 protsenti

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simple Expressi piletite hinnad algavad ühest eurost. Valest kohast ostes tuleb aga mitu korda rohkem maksta.
Simple Expressi piletite hinnad algavad ühest eurost. Valest kohast ostes tuleb aga mitu korda rohkem maksta. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Paari kuu eest Viljandi–Tallinna liinile tulnud odavbussifirma Simple Express kodulehel saab kõige odavama pileti kätte ühe euroga, kuid populaarses T-pileti portaalis tuleb sama pileti eest maksta kuus eurot.

Just selline, 500-protsendiline juurdehindlus vaatas vastu näiteks neile, kes läinud teisipäeval soovisid osta piletit 21. aprillil kell 12.30 või 16.00 Viljandist Tallinna väljuvale bussile. Simpleexpress.eu lehel maksis see ühe euro, tpilet.ee portaalis aga kuus eurot. See oli suurim hinnavahe, mis Sakalal õnnestus tuvastada, kuid mitmekordseks jäid erinevused enamasti ka teistel päevadel ja väljumisaegadel. Seejuures ilmnes mitu puhku, mil T-pileti kaudu müüdav Simple Expressi pilet oli kallim isegi teiste umbes sama väljumisajaga bussifirmade piletitest, ehkki Simple Express määratleb ennast odavbussifirmana.

Simple Expressi kommunikatsioonijuht Hannes Namsing selgitas, et kõige soodsamaid pileteid pakub firma alati oma veebipoe kaudu.

„Soodushinnaga pileteid on piiratud koguses ning mida varem pilet Simple Express kodulehelt ostetakse, seda tõenäolisem on ka võimalus soetada eriti soodsa hinnaga pileteid. Nii vahendajatelt (T-pilet) kui bussijuhilt ostes on hinnad reeglina kõrgemad, teatud juhtudel võib hinnavahe olla tõepoolest ka mitmekordne,” teatas Namsing Sakalale saadetud vastuses.

Oma nüansi lisab hinnaerinevusele see, et T-pilet pole praegusel juhul lihtsalt suvaline vahendaja. Keskkonda haldav T Grupp kuulub Mootor Grupile, nagu ka Eesti Buss, kes kasutab Simple Expressi kaubamärki. Seega müüb sama kontsern pileteid eri veebisaitidel mitmekordse hinnavahega.

„Eks T-pilet pakub bussipileteid ju ka kõikidele teistele liinidele – tegemist on eelkõige universaalse online-keskkonnaga, mis bussipileteid vahendab,” põhjendas Namsing. „Eelkõige soovib Simple Express, et kliendid külastaksid meie veebilehte ning ostaksid pileteid läbi meie e-poe. Seetõttu on meie veebipoest võimalik leida ka rohkem soodsaid pileteid kui mujalt ning juhul, kui eelmüügis on ka kampaaniapiletid, võib hinnavahe olla tõepoolest väga suur.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles