Kaljurand: Jah, olen venelane, olen Eesti kodanik ja Eesti patrioot ning olen selle üle uhke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marina Kaljurand
Marina Kaljurand Foto: Mihkel Maripuu

Marina Kaljurand avaldas kahetsust Martin Helme väljaütlemise suhtes, millega Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhtpoliitik teatas, et Kaljuranna kui potentsiaalse presidendikandidaadi probleem on lisaks reformierakondlikule seljatagusele tema vene rahvus, ning kinnitas, et on alati seisnud Eesti huvide eest.

«Jah, olen venelane, olen Eesti kodanik ja Eesti patrioot ning olen selle üle uhke. Eesti on minu sünnimaa ja kodumaa, austan ja armastan Eestit. Olen kogu oma karjääri jooksul seisnud Eesti huvide eest – ka suursaadikuna Moskvas 2007. aasta aprillis ning mais, kui tuli kaitsta Eesti seisukohti Venemaa noorteorganisatsioonide otseste ja füüsiliste rünnakute ajal.»

Marina Kaljuranna hinnangul meenutabki Martin Helme poliitiline tegevus pigem eelnimetatud Venemaa našistide rünnakuid kui demokraatliku riigi parlamendi liikmele sobivat käitumist. 

«Helme ja tema räige retoorika ei tohi muuta minu ega teiste Eesti inimeste käitumist ja suhtumist. Me ei tohi jääda kuulama nende hirmutamist ja ähvardamist. Jään Eesti Vabariigi kodanikuks, kes kaitseb ja esindab väärikalt Eesti Vabariigi huve nii välisministri kui kodanikuna,» sõnas Kaljurand.

Postimees küsis hiljem Kaljurannalt, kas ta peab vajalikuks, et Martin Helme vabandaks tema ees avalikult. «Mulle ei ole Helme vabandust vaja,» vastas ta ja lisas, et tema ei kirjuta riigikogu liikmetele ette nende poliitilisi seisukohti. «Igaüks vastutab oma poliitika ja sõnade eest ise. Mina ei ründa mitte kunagi inimesi nende soo, rahvuse, päritolu jne alusel ning mõistan hukka kõik, kes seda teevad.»

Kaljuranna sõnul ei mõjuta «Helme-suguste väljaütlemised» tema otsuseid, kaasa arvatud kandideerida presidendiks. «Ma kuulan, pean nõu ja arvestan nende inimeste arvamustega, kellest ma pean lugu ja kelle arvamus on mulle oluline. Helme nende sekka ei kuulu,» märkis välisminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles