Lasteaed kerkib pangalaenu toel

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olustvere lasteaeda ehitav Viljandi firma Silindia tahab hoone aasta lõpuks katuse alla saada.
Olustvere lasteaeda ehitav Viljandi firma Silindia tahab hoone aasta lõpuks katuse alla saada. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Suure-Jaani valla plaan ehitada Olustverre lasteaed kahasse riigiga võib lõppeda sellega, et suurema osa rahast peab maksma ikkagi vald.


Kui veel aasta algul lootis valla juhtkond, et ehitusele kuluvast 20 miljonist kroonist tuleb riigilt 12,6 miljonit, siis täna peab vallavalitsus valmis olema, et riigi osaks jääb vaid 3,4 miljonit krooni.



«Lasteaed saab kindlasti valmis,» kinnitas vallavanem Maie Käba. Et vajalik summa leida, otsib Suure-Jaani vald panka, kes laenaks 12 miljonit krooni. Raha on ehituseks vaja juba käesoleva aasta lõpul.



Lootused pole täitunud


Aasta algul lootis Suure-Jaani saada riigi kohalike investeeringute toetamise kavast viis miljonit krooni. Eile tuli teade, et antakse 3,4 miljonit.



7,6 miljonit krooni soovis vald muretseda riigi käivitatud lasteaedade programmist, kuid riigieelarve kärbete tõttu on lootused nimetatud summat saada imeväikesed.



«Väga võimalik, et rohkem me riigilt Olustvere lasteaiale toetust ei saagi ja peame ülejäänud raha ise leidma,» nentis Käba.



Suure-Jaani vald hakkas Olustverre lasteaeda ehitama tänavu suvel ning valmis peab see saama kevadel. Uue lasteaiahoone ehitamisest on räägitud juba üle 40 aasta, sest senised ruumid on väiksed ega sobi selleks otstarbeks.



Teisedki ei pääse laenust


Laenudest ei pääse lähemal ajal ka paljud teised omavalitsused. Suvel võttis oma gümnaasiumi uuendamiseks 3,7 miljonit krooni laenu Karksi vald.



Halliste on juba käimasolevaks spordihoone ehituseks soovinud riigi toetusprogrammist seitse miljonit krooni, kuid maja valmimiseks on tarvis laenata vähemalt viis miljonit lisaks.



Tarvastu on kavandanud sel aastal laenata kaheksa miljonit krooni. «Seni on meil läinud nii hästi, et pole vaja olnud panka minna,» lausus vallavanem Alar Karu.



Samas arvas ta, et tõenäoliselt kuu või poolteise pärast tuleb laen siiski välja võtta. «Meil pole ühte kindlat objekti, kuhu raha läheks,» selgitas ta. «Seda on vaja mitme ehituse lõpetamiseks.»



Kas järgmisel aastal tuleb laenu juurde võtta, seda Karu veel öelda ei osanud.



25 miljonit krooni võttis tänavu pangast Viljandi linn. Sellest summast remonditakse staadioni ning osa läheb ujula ostmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles