Viljandi lõpetab aasta kopsaka ülejäägiga

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna südaööl muutub Viljandi linnavalitsuse pangakontodel eurodeks rohkem kui 20 miljonit krooni, sest omavalitsuse tulud on osutunud planeeritust märgatavalt suuremaks.

Linna rahandusameti juhataja Marika Aaso rääkis, et aasta esimese kümne päeva jooksul tuleb Viljandil töötasudeks välja maksta ligi 10 miljonit krooni ning mitmel aastal on selle tarvis kasutatud arvelduskrediiti. Tänavu laenamiseks vajadust pole, sest ülejäägist piisab esmaste väljaminekute katmiseks täiesti.

Täpset aasta lõpu seisu ei osanud Aaso eile õhtupoolikul öelda, sest arvete maksmine jätkub veel täna ja pangakontodel võib raha seetõttu sadade tuhandete kroonide võrra vähemaks jääda. 20 miljonist allapoole summa ilmselt siiski ei kahane, sest eile kella 15 paiku oli linnal üle 22 miljoni krooni. Kellaaeg on seejuures tähtis, sest kopsakas osa nimetatud summast, 7 miljonit krooni, laekus Valuoja kooli eest Riigi Kinnisvara aktsiaseltsilt alles eile pärastlõunal.

Kõik pole vaba raha

22 miljoni kroonine kontoseis ei tähenda siiski seda, et kogu nimetatud summa linnal üle oleks. Osa sellest, näiteks riigilt loodus- ja täppisteaduste õppevahendite ostmiseks tulnud miljon, on rangelt sihtostarbeline.

Aaso andmetel tuleb linnavolikogul järgmise aasta eelarve teise lugemise käigus kasutusviis määrata umbes 14 miljonile kroonile, millest 7 miljonit moodustab koolihoone müük.

«Milleks raha tarvitatakse, on volikogu liikmete otsustada, kuid linnapea on korduvalt väljendanud seisukohta, et vara müügist saadav summa tuleb kasutada investeeringuteks, mitte tegevuskuludeks,» lausus ta.

2011. aasta eelarve kogumaht suureneb eelnõu kohaselt tänavusega võrreldes 6,8 protsenti ehk 19,5 miljonit krooni. Tulud kasvavad 26 ja investeeringukulud 21 miljonit krooni, tegevuskulud vähenevad samas 3 miljoni võrra.

Tulumaks näitab majanduse kosumist

Rahandusameti juht tõdes, et tänavuse eelarve kokkupanemiseks tuli kõvasti pingutada, kuid nagu aasta lõpp näitab, saadi sellega edukalt hakkama.

Linna olulisim sissetulekuallikas, üksikisiku tulumaks, järgis aasta esimestel kuudel väga täpselt konservatiivselt planeeritud graafikut, kuid mais hakkasid laekumised kõvasti kosuma ja kokkuvõttes sai Viljandi tulumaksu peaaegu neli miljonit krooni kavandatust rohkem.

«See näitab, et töötus on Viljandis vähenenud ja ka keskmine töötasu on veidi tõusnud,» rõõmustas Aaso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles