«Sakala» aasta tegu on Olustvere mõisa uus ilme

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellel pildil on jäädvustatud üks paljudest tänavu Olustvere mõisakompleksis aset leidnud avamistest. Aprilli algul lõikasid kooli direktor Arnold Pastak ja presidendiproua Evelin Ilves läbi lindi renoveeritud magasiaida ees ning maitsesid sealses leivakojas küpsetatud leiba.
Sellel pildil on jäädvustatud üks paljudest tänavu Olustvere mõisakompleksis aset leidnud avamistest. Aprilli algul lõikasid kooli direktor Arnold Pastak ja presidendiproua Evelin Ilves läbi lindi renoveeritud magasiaida ees ning maitsesid sealses leivakojas küpsetatud leiba. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

«Sakala» tänavune tegija võib tunduda üllatav valik neile lugejaile, kes pole sel aastal Olustvere mõisasse sattunud.  Need, kes on seal käinud, võivad aga tunnistada, et peaaegu kogu mõisa- ehk koolikompleks on saanud uue ilme.

2008. aastal lõppes Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolis mõisa uuendamisest unistamine ning algas tegelik töö. 2009. aastal tehti teoks esimene suur ehitus: uue kuue sai viinavabrik. Viinaajamise asemel puhutakse seal nüüd klaasi ja voolitakse savi.

Pärast seda on Olustveres uuendatud muuseumi, infopunkti ja siseõuega tallihoonet, tiike, õpilaskodu, magasiaita ja õppetööstust ning sillutatud pargiteid. Norrast ja Euroopa Liidust on selle tarbeks toodud 160 miljonit krooni. Mõnesaja elanikuga asula kohta on see väga suur raha.

Aga tööd pole veel lõppenud. 2011. aastal algab kooli peahoone ümberehitus, plaanis on uuendada võimlat ja laiendada ujulat. Pargiteid üritatakse korrastada kaugemalgi kui lossi juures. Raha otsitakse ka härjatallide ja vana härrastemaja parandamiseks. Need tööd lähevad maksma ligi 100 miljonit krooni. Kui aga jõutakse mõisa südame ehk lossini, tuleks kusagilt leida veel paarkümmend miljonit krooni.

Kogu ettevõtmisel on kooli seisukohalt kaks eesmärki. Esimene on seotud kooli põhitööga, sest korras ruumid panevad aluse hea hariduse andmisele ning meeldivad elu- ja õppetingimused meelitavad õpilasi juurde.

Teine on turistidele sobiv tegevus, et koolile lisaraha teenida. Tänavu käis mõisas 20 000 turisti. Kooli enda arvutuste järgi suudetaks aastas vastu võtta maksimaalselt 30 000 külalist.

«Sakala» kiidab Olustvere kooli juhtide tegevust Viljandimaa ühe uhkema mõisa uuendamisel ning nende oskust suurejooneliseks ettevõtmiseks raha leida.

TUNNUSTUS

Aasta viimase lehe esiküljel tunnustame tegijat või tegu, kes toimetuse arvates väärib sel aastal kõige enam esiletõstmist.
• Aasta teo või tegija tiitli võib saada tegu, isik, organisatsioon või objekt, mis või kes on «Sakala» toimetuse arvates kõige enam Viljandimaa elu mõjutanud. Tegemist võib olla nii positiivse kui negatiivse saavutusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles