Valuoja kooli hoone läks üle riigifirmale

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valuoja kooli hoone seisab tühjalt kevadest, kui lapsed suvepuhkusele läksid. Praegu käivad selle kooli õpilased Paalalinnas Kaare koolis.
Valuoja kooli hoone seisab tühjalt kevadest, kui lapsed suvepuhkusele läksid. Praegu käivad selle kooli õpilased Paalalinnas Kaare koolis. Foto: Aivar Aotäht

Riigi Kinnisvara aktsiaselts tegi kolmapäeval ühe oma viimase suure ostu Eesti kroonide eest, soetades seitsme miljoniga Viljandis Valuoja kooli hoone.

Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi (RKAS) juht Jaak Saarniit sai 22. detsembril firma nõukogult loa ost veel selle aasta sees ära teha. Kolmapäeval volikogu ees tehingut tutvustanud Viljandi linnapea Kalle Jents selgitas, et kui sel aastal poleks notari juurde tehingut vormistama jõutud, oleks see taas määramata ajaks edasi lükkunud.

Notar nõudis volikogult otsuseid

Kolmapäeva lõuna ajal dokumente vormistades selgus aga, et ilma kahe volikogu otsuseta ei saa notar tehingut tõestada. Üks neist oli Valuoja kooli kinnistu detailplaneeringu kehtestamine, mis ootas sama päeva õhtul volikogus heakskiitmist, ning teiseks pidi volikogu kinnitama, et kui kooli rajamine mingil põhjusel ebaõnnestub, ostab linn hoone RKAS-ilt tagasi.

Kiirkorras vormistati kell 16 alanud volikogu istungi tarbeks sellekohane eelnõu ning kui volikogu oli mõlemad otsused langetanud, muutus ostu-müügileping kehtivaks. Eile pärastlõunal jõudis ka notari deposiidis olev 7 030 000 krooni linna kontole.

Kalle Jentsi sõnul on juriidiline täpsus sellise lepingu puhul väga tähtis. «Meil kellelgi pole plaanis oma kohustustest kõrvale hiilida, aga riskid tuleb maandada sellest hoolimata,» selgitas ta. Selleks sõlmisid haridusministeerium, linn ja RKAS eile ühiste kavatsuste protokolli, milles on kõigi kohustused täpselt kirjas.

Viljandile on tähtis, et kui kooli loomine peaks haridusministeeriumi tõttu takerduma, kompenseerib riik linnale kõik kulud. «Ka Valuoja kooli uuesti käivitamise,» täpsustas Jents.

RKAS alustab läbirääkimisi

Jaak Saarniit ütles, et kinnistu ostuga on järgmine tähtis samm Viljandisse riigigümnaasiumi rajamiseks astutud. Nüüd alustab RKAS läbirääkimisi kahe arhitektuuribürooga, kellest ühega sõlmitakse projekteerimiseks leping.

Kaks bürood valis välja linna komisjon hoone leidmiseks korraldatud võistlusel. Kumb neist projekteerijaks valitakse, selgub läbirääkimiste käigus, sest lisaks ideele arvestab RKAS hoone projekteerimise ja ehitamise hinda.

Valuoja koolimaja hinna pakkus RKAS koos kinnisvaraekspertidega välja juba varakevadel, kuid ost lükkus järjest edasi. Alles septembris sai aktsiaselts rahandusministrilt loa Viljandi gümnaasiumi rajamist alustada.

Gümnaasiumihoone valmib RKAS-i teatel 2012. aastal, uues koolis hakkab õppima kuni 630 last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles