Välismaa uudised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austraalia ägab tulvades

VÄLISMAA
Kirde-Austraalias kaose vallandanud sajandi suurimad üleujutused on enim räsinud Queenslandi osariiki: sealt on evakueeritud tuhatkond inimest.

Valitsus on kuulutanud kolm väikelinna katastroofipiirkonnaks. Ilmateate järgi ei ole tulvad veel haripunkti jõudnud.

Üleujutuste tekitatud kahju hinnatakse miljardile Austraalia dollarile, kusjuures eriti kõvasti on kannatada saanud päevalille- ja puuvillasaak.

Osariigi pealinnas Brisbane’is on tänavune detsember olnud rohkem kui 150 viimase aasta sajuseim. Paduvihmad tõi endaga kaasa laupäeval Queenslandi tabanud torm Tasha.


Saksamaa minister ei toeta reisijate sortimist

Saksamaa justiitsminister lükkas eile tagasi riigi lennujaamade ühenduse uue juhi idee hakata turvakontrolli parandamiseks reisijaid sortima, nagu tehakse Iisraelis.

«Kui hakkame reisijaid päritolu ja usu alusel süstemaatiliselt eri rühmadesse jaotama, võib see endaga kaasa tuua stigmatiseerimise,» põhjendas minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger vastuseks ajalehe «Frankfurter Rundschau» küsimusele.

Ta lisas, et Saksa lennujaamade ühenduse jaanuaris ametisse astuva presidendi Christoph Blume teisipäeval tehtud ettepanek võib sattuda vastuollu Saksamaa ja Euroopa Liidu seadustega ning nõuaks tohutu hulga andmete kogumist.

Blume, kes on ühtlasi suuruse poolest Saksamaa kolmanda, Düsseldorfi lennujaama direktor, ütles ajalehele «Rheinische Post», et reisijate profiili koostamine võimaldaks lennujaamade turvakontrollis aega kokku hoida ja muudaks õhusõidu ohutumaks. Palju reisivatele inimestele, kel ei ole kunagi olnud turvakontrollis probleeme, tuleks tema meelest tagada eeliskohtlemine.

«Näiteks Iisrael kasutab riskipõhist lähenemist,» ütles Christoph Blume. «Reisijad liigitatakse riskirühmadesse. Ohutuid kliente, kelle kohta on piisavalt andmeid ja kes lendavad ühel liinil regulaarselt, ei kontrollita nii palju kui neid, kelle kohta on andmeid vähe või pole üldse.»  

Iisraeli range turvakontroll, mis on Ben Gurioni rahvusvahelises lennujaamas toiminud aastakümneid, põhineb osaliselt ka rahvusel. Ohtlikkust hinnatakse inimese rahvusest, taustast ja käitumisest lähtudes, potentsiaalset ohtu nähakse mõistagi araabia ja moslemi reisijais.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles