Suusamüüjaid olid lumeuputuseks valmis

Egon Valdaru
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erinevalt mulluse talve algusest, mil spordipoodides kippus ostupalaviku tõttu mõnd kaupa nappima, on tänavu suuski ja uiske küllaga müügil.
Erinevalt mulluse talve algusest, mil spordipoodides kippus ostupalaviku tõttu mõnd kaupa nappima, on tänavu suuski ja uiske küllaga müügil. Foto: Elmo Riig / Sakala

Erinevalt mulluse talve algusest, mil spordipoodides kippus ostupalaviku tõttu mõnd kaupa nappima, on tänavu suuski ja uiske küllaga müügil.

Kaubamajas Day Off paikneva Hawaii Expressi sporditarvete müüja-mehaanik Martin Märtsin ütles, et varusid on piisavalt ning neid täiendatakse igal nädalal. Ka Centrumis asuva Rademari poe juhataja Svea Ilvese sõnutsi talvekaupadest puudu ei tule, sest mullusest on õppinud nii tootjad kui müüjad.

Mullu püstitati müügirekordeid

«Kõige rohkem ostetakse praegu murdmaasuuski, samuti määrdeid ja kõike muud nendega seonduvat,» rääkis müüja-mehaanik Martin Märtsin. Nõudmist on tema jutu järgi iga hinnaklassi suuskade järele.

Valuoja serval tegutseva kaupluse Klubisport omanik Loit Kivistik rääkis, et suusa­varustusel on tänu kopsakale lumesaagile väga hea minek. Selles poes laenutatakse ka mäesuuski ja lumelaudu, kuid nende vastu pole huvi. «Neid võtavad rohkem puhkuselkäijad ning see tegevus hoogustub tavaliselt uuel aastal,» selgitas Kivistik.

Mullust aastat meenutades lausus Rademari kaupluse juhataja Svea Ilves, et kuigi mõningaid tooteid vahepeal nappis, müüdi suuski aasta kokkuvõttes ikkagi rohkem kui kunagi varem. «Tavaliselt on suusamüük kõige suurem aasta esimestel kuudel. Siis on lastel suusaveerand ja see turgutab ostmist,» rääkis ta.

Odavama suusakomplekti saab Rademarist Svea Ilvese sõnutsi paari tuhande krooniga. Selle juurde kuuluvad ka sidemete paigaldamine ja määrimine, nii et kohe poest võib minna rajale.

Turu tänaval Jaan Joosepi rattapoes pakutakse lisaks uuele kraamile kasutatud spordivarustust. Sealt saab nii pruugitud uiske, suuski kui suusasaapaid.

«Meie põhikaup ongi praegu kasutatud uisud ja suusasaapad,» nentis müüja-tehnik Simmo Joosep. «Detsembrikuu jooksul on mõlemat läinud vähemalt 60-70 paari.»

Terve suusakomplekti saab kätte umbes tuhande krooniga.

Osutades müügil olevatele tuttuutele tõukekelkudele, ütles Simmo Joosep, et tema teada on see pood Viljandis ainuke, kes niisugust kaupa pakub.

Istikumüüja rikastusplaan läks vett vedama

Pruugitud spordikaupu saab aeg-ajalt ka Viljandi turult. Hillar Nassar, kes on kuulsust kogunud istikute kasvatamisega, otsustas talvelgi müügi alal kätt soojas hoida.

«Lugesin aasta tagasi «Sakalast», et spordipoed on tühjad ja kaupa pole. Siis noorikuga naersime ja mõtlesime, et saame rikkaks,» jutustas Nassar.

Ta ostis hulgiladudest ja Soome täiturgudelt kasutatud uiske ja suuski ning asus neid Viljandi turul müüma. «Kui panin «Sakalasse» kuulutuse, oli kohe lisaks minule turul kolm või neli müüjat,» meenutas Nassar. «Kurinahad lasevad minu nahal liugu.»

Suurt müügiedu pole müüja kogenud, küll aga on ta kuulnud inimeste nurinat, et tema kaup on liiga kallis. «Kavatsen selle müügijama peatselt ära lõpetada. Aga alla omahinna ma kaupa ära ei anna, pigem annetan selle mõnele koolile või lastekodule.»

ARVAMUS

Hillar Nassar,
turu suusamüüja

Kasutatud uiske ja suuski võetakse väga vähe. Lootsin küll, et krooni lõpul tuleb ostmist, aga ei essugi. Vean oma kaupa nagu kass poegi edasi-tagasi. Loodan, et kui tuleb palgapäev ja suusaveerand, siis ostmine hoogustub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles