Järve uisurajal jätkub võitlus lume ja veega

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uisurajale ei tasu praegu minna ei uiskudega ega niisama kõndima. Eile tasandas Koit Teder rada mootorsaaniga ning täna hakatakse seda kastma.
Uisurajale ei tasu praegu minna ei uiskudega ega niisama kõndima. Eile tasandas Koit Teder rada mootorsaaniga ning täna hakatakse seda kastma. Foto: Elmo Riig / Sakala

Järgmisel nädalal teist Mulgi uisumaratoni korraldava Viljandi rattaklubi liikmed võitlevad iga päev järvel lume ja veega, et seal saaks pidada nii uisunädalat kui maratoni.

Võitlus on kestnud juba peaaegu kuu ning selle aja jooksul on uisuring vaid üksikutel päevadel olnud sedavõrd heas korras, et seal on saanud maratoniks treenida või niisama liuelda.

Tsüklonid nurjavad töö

«Kui rada on juba enam-vähem korras, on tulnud järgmine suur sadu või tuisk ja taas peab otsast algama,» nentis rajameister Koit Teder.

Detsembri algul oli järvel viie kilomeetri pikkune sileda jääga uisurada. Esimese suure hoobi andis sellele tsüklon Monika. Tuisu raugemise järel tehti mõne päevaga järvele uus ring, kuid selle pikkus oli juba kaks ja pool kilomeetrit. Et lumekoorem vajutas 15 sentimeetri paksust jääd allapoole ning sellele tungis vesi, pidi rajameister uisuringi lükates  kuivemaid kohti otsima ja see kujunes väga käänuliseks.

Lume all ägavale jääle polnud võimalik raske masinaga minna ja nii tuli meistril saha asemel kasutusele võtta hoopis puhur, mis rajalt lume kokku korjas ja paarikümne meetri kaugusele maha puistas. Mõned kohad tuli korda teha lumelabidaga.

17. detsembril oli rada juba sellises seisus, et rajameister julges uisutajatele nädalavahetuseks sõiduvõimalust lubada. Kaks päeva hiljem rikkusid tuisk, vesi ja lumi kogu töö. Taas kogunesid rattaklubi liikmed järvele ja lasid lumelabidatel käia, kuid enne kui töö tehtud sai, saabus tsüklon Scarlett.

Esmaspäeval olid uisuringi sirged lõigud enam-vähem puhtad, kuid kõikides kurvides valitsesid hanged. Jälle võtsid rattaklubi liikmed labidad, et lund rajalt ära tõsta.

Lootus ei kao

Teisipäeval pidi Koit Teder nentima, et labidaga kahe ja poole kilomeetri pikkust rada korda teha ei õnnestu. Rattaklubi liikmed ei kavatse siiski loodusele alla vanduda ja otsivad viimistlemiseks teisi mooduseid.

Rajameistri hinnangul leiavad nii uisunädal kui maraton aset juhul, kui nädalavahetusel saabub lubatud külm. «Peaasi et praegu keegi sinna uisutama ei läheks, sest see lõhub jääkoorikut,» selgitas ta. Kui suur külm järvest üle käib, tuleb ringi kasta, et konarused kaoksid.

Ka Viljandi rattaklubi president Loit Kivistik on veendunud, et uisunädala või maratoni ärajäämisest pole mõtet rääkida. «Töötame selle nimel, et teine uisumaraton tuleks,» kinnitas ta.

Seda, millises mahus uisunädal korraldatakse, loodab rattaklubi teada anda oma kodulehel homme.

NÄDAL

Rattaklubi korraldab uisunädalat teist korda.
• Praeguse plaani järgi algab Viljandi uisunädal 1. jaanuaril.
• Nädala lõpetab 8. jaanuaril teine Mulgi uisumaraton, kus saab sõita nii 10, 30 kui 50 kilomeetri pikkust distantsi.
Allikas: rattaklubi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles