Repliik: Armastan Ameerikat!

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gert Kiiler
Gert Kiiler Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mulle meeldib, et Ameerikas on kurjategijatele ranged karistused. Igatahes filmidest on jäänud mulje, et inimese tapmise eest määratakse seal kas eluaegne või vähemalt aastakümneid kehtiv  vangistus ja isegi kuritööle kaasaaitamise eest pannakse aastateks kinni. Võrreldes meie leebete karistustega on see tõeline ulme!


Meie liberaalid nimetavad mind nüüd kindlasti lolliks, kes ei mõista, et vangla pole karistus-, vaid kasvatusasutus. Nad rõhutavad sedagi, et vangide ülalpidamine on ühiskonnale raske koorem. Kas ikka on?



Ehkki alati leidub erandeid, on range karistuse puhul eelkõige kaks eesmärki: hoida pätt võimalikult kaua ühiskonnast eemal ning hoiatada potentsiaalseid kurjategijaid. Kui sa ikka tead, et su käsi vargusega vahelejäämise korral maha raiutakse, siis mõtled enne, kui seadust rikud. Pealegi kas elukutseliste mõrtsukate-röövlite vabaduses viibides tehtav kahju on nende ülalpidamise kuludest väiksem?



Veel on Ameerika puhul tore see, et kuigi tegemist on ühe riigiga, võivad seal osariigiti seadused erineda. Näiteks ühes on surmanuhtlus, teises mitte. Euroopa Liit on aga iseseisvate riikide liit, kus seadused erineda ei tohi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles