Rohke lumi tuleb katustelt maha lükata

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige rohkem on paksu lume tõttu ohustatud kergehitised — varikatused, varjualused ja kuurid. Pildil käib hoogne kuurikatuse puhastamine.
Kõige rohkem on paksu lume tõttu ohustatud kergehitised — varikatused, varjualused ja kuurid. Pildil käib hoogne kuurikatuse puhastamine. Foto: Elmo Riig / Sakala

Maha sadanud paksu lume tõttu tuletab tehnilise järelevalve amet ehitiste omanikele meelde, et ohutuse tagamiseks on vaja jälgida katusele kogunenud kihi paksust ning lumi ja jää aegsasti koristada.

Tehnilise järelevalve ameti avalike suhete spetsialisti Anu Võlma jutu järgi võib katusekonstruktsioone märja lume korral ohustada juba 30 sentimeetri paksune lumekiht.

«Lumekoormus ohustab kõige enam teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi või hoonete osi nagu varjualuseid, varikatuseid ja karniise. Suuremas ohus on lameda katusega või väikese katusekaldega bensiinijaamad, spordirajatised, angaarid, estakaadid ning vanad amortiseerunud hooned,» rääkis Anu Võlma.

Erilist tähelepanu soovitab ta pöörata kohtadele, kus on katuseastmed või katus piirneb kõrgema ehitisega. «Sinna kuhjub lund hangedena koguses, mis võib mitu korda ületada lubatava koormuse. Räästarennidesse ning sademevee äravoolu torudesse ja lehtritesse ei tohi lasta koguneda lund ja jääd, sest need võivad kahjustada sademeveesüsteeme ning takistada vee äravoolu,» lisas ta.

Ehitise ohutuse eest vastutab Anu Võlma jutu järgi omanik. «Ehitusseaduses on kirjas, et hoone peab olema ehitatud nõnda, et ei tekitaks ohtu inimeste elule, tervisele või varale ning sellele mõjuvad koormused, sealhulgas lumekoormus, ei põhjustaks ehitise või selle osade varisemist,» rääkis Võlma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles