Vargusest kultuuriliselt ning poliitkorrektsuseta

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid
Peeter Järvelaid Foto: Ardi Truija / Pärnu Postimees

​TRANSPARENCY International on rahvusvaheline organisatsioon, mis loodi 1993. aastal võitluseks korruptsiooni vastu. Nüüdseks tegutseb organisatsioon enam kui 90 riigis. Eesti on saanud mõnes Transparency Internationali iga-aastases aruandes ilmselt paljude poliitikute arvates isegi üllatavalt hea koha ja nii ootavad juhtivate erakondade poliitikud igal aastal positiivse õhinaga uute tabelite ilmumist, et raporteerida meedias uutest poliitilistest töövõitudest võitluses korruptsiooniga.

Sellisel foonil ei ole tahtnud poliitikud viimastel aastatel märgata, et Eesti pole selle rahvusvahelise organisatsiooni võrdlusandmetes oma kohalt juba mitu aastat paigast liikunud. Seda võeti kui head märki, et kõrget taset suudetakse hoida ja kui kõrgemale ei jõuta, siis pole sellest ka midagi halba. Samal ajal olid sõnad «korruptsioon» ja «korruptant» muutunud poliitikute suus mugavateks sõimusõnadeks, millega sai konkureerivate erakondade probleemidele viidata, väites samas, et nonde argumentidega manipuleeriva poliitiku enda erakonda ei ole see tõbi mitte kuidagi puudutanud.

Paraku on viimasel aastal hakanud olukord muutuma, sest Eestis on järjest puhkenud skandaale, sealhulgas riigifirmades, mille nõukogudes on aastaid istunud meie parlamendiparteide juhtpoliitikud. Skandaalid heidavad meie avatud e-riigi imidžile rahvusvaheliseltki väga halba varju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles