Bensiinihind püstitab rekordeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mootoribensiini 95 hind kerkis Eestis aasta lõpul enne euro saabumist läbi aegade kõrgeimale tasemele: eile maksis see 19.15 krooni.

Esimesena tõstis hinda Stat­oil, põhjendades seda nafta maailmaturuhinna kõrge tasemega. Seejärel kergitas 45 sendi võrra kütuse hinda Neste.

Statoil väidab, et mootorikütuste maailmaturuhind on olnud viimased kaks kuud tugevas tõusutrendis. Alates 1. novembrist on mootoribensiin kallinenud maailmaturul 16,1 ja diislikütus 14,2 protsenti.

Eesti tarbijale on Statoili kinnitust mööda mootorikütused kallimaks muutnud USA dollari kursi tugevnemine: need kõik imporditakse USA dollari vääringus. Ometi on kütusefirmad varem väitnud sedagi, et Eestis kergitab kütuse hinda USA dollari nõrgenemine.

Uued hinnad

Statoili teenindusjaamades maksis mootoribensiin 95 eilse hinnatõusu järel 19.15 krooni, mootoribensiin 95 Ultima 19.40 krooni, mootoribensiin 98 Ultima 19.65 krooni ja diislikütus Fortis 19.40 krooni liiter.

Automaatjaamades on hinnad 25 senti madalamad.

Neste peadirektor Ivar Kohv nimetas viimase kuu 1.50 kroonini küündivat sisseostuhindade tõusu oluliseks mõjuriks, mistõttu jaehindade korrektsioon oli tema jutu järgi vältimatu.

Eilsest hommikust peale on Nestes bensiini 95 liitri hind 18.90 krooni ja bensiinil 98 maksab liiter 19.40 krooni. Diislikütuse liiter kallines 19.15 kroonini.

Diislikütuse hinna tipp on Eestis olnud üle 20 krooni liitri kohta.

Olukord Lätis ja Leedus

Mootorikütuse hind on tõusnud ka Leedus. Esmaspäeva ennelõunal tõstis Statoil seal bensiini 95 liitri hinna 20 kroonile. Hind oli Leedus tõusnud ka jõulude eel.

Lätis tuli jõulude eel maksta bensiini 95 liitri eest 18.20 krooni. Olles vahepeal 10 senti kallinenud, maksis see eile Riias 18.30 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles