Väsimatu sebija hoiab kultuurielu aasta ringi mõnusalt pulbitsemas

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööpäev läbi toimekas Aivar Trallmann on täna õhtul Ugala teatris isand Trump. Kultuuripärl toimetatakse talle teatrisse kohale.
Ööpäev läbi toimekas Aivar Trallmann on täna õhtul Ugala teatris isand Trump. Kultuuripärl toimetatakse talle teatrisse kohale. Foto: Elmo Riig / Sakala

Oma tõeliselt mitmekülgse tegevuse eest Viljandi Kultuuripärli pälvinud Aivar Trallmann ei saa kahjuks täna õhtul pärimusmuusika aidas auhinda vastu võtta, sest just samal ajal valmistub ta lavale astuma Ugalas.

Viljandi muusika- ja kultuurielu rikastaja, ideedest pulbitseva Aivar Trallmanni kasuks otsustas žürii muu hulgas sellepärast, et tema mõttesähvatustest on sündinud sellised  kultuurisündmused nagu Viljandi talvine tantsupidu, Trepimäe jooks, meelalahutuslik mälumäng «Meediamull», üle-eestiline karikatuurivõistlus ja huumoripidu «Grupipilt».

Igavust ei tunne

Oma väsimatu energia eest kultuurirahva kõrgeima tunnustuse pälvinud Aivar Trallmann ei saa Kultuuripärlile järele minna just oma aktiivsuse pärast. Tema enda kokku kutsutud Seasaare näitemängu selts mängib samal õhtul lavastust «Naiste sõda saatanaga», mis etendub Eesti krooni mälestuseks korraldataval rahvaõhtul.

«Mul on jube kahju, aga ma ei saa etenduse vahepealt kuidagi ära hiilida,» kahetses Trallmann, kes astub püünele kui tagasihoidlik isand Trump.

Tänu Trallmannile on teoks saanud sellised põnevad projektid nagu festival «Koolijazz=Jazzikool», üle-eestiline torupillimängijate suurkogunemine, kontserdisarjad «Muusikasündmus» ja «Kolm Pauluses». Tema laiadel õlgadel on pikki aastaid olnud Viljandi hansapäevade korraldamine. Trallmanni kandidatuuri esitanud tuletavad meelde ka seda, et ilma temata poleks viljandlastel vanamuusika festivali.

Igavuse üle tal tõepoolest põhjust kurta pole. Juba jaanuari algul tuleb energia suunata osavõtjaterohke «Koolijazzi» korraldamisse ning samasse kuusse langeb Rein Rannapi kontserdi ettevalmistamine.

Hullud ideed ellu

Kultuurkapitali Viljandimaa ekspertgrupi esimees Malle Allese kahtlustab, et Trallmann töötab ööpäev läbi.

«Hämmastav on see, et esmapilgul hullud ideed viib ta ise ka ellu,» rääkis Allese. «Kui inimesed proovivad enamasti mugavamalt läbi saada, siis tema puhul see ei kehti. Lisaks on tal väga suur süda ja ta on väga hea inimene.»

Rohkem kui üks kord on Allese imestanud, kust küll ometi tuleb Trallmanni energia. «Tal on kogu aeg midagi käsil, ta sebib ja toimetab, aga saab alati mäele,» rääkis Al­lese.

Aega enda jaoks

Kuigi mõnes suuremas linnas oleks tema energiale ja ideedele märksa rohkem publikut, ei kavatse Aivar Trallmann Viljandi tolmu jalgadelt pühkida.

«Viljandis on kogu selle meeletu sahmimise kõrvalt aega ka enda jaoks,» räägib ta rahulikult. «Viljandi annab ajaressurssi. Tallinlane, kes istub juba teel tööle tund aega autos, ei saa sellest tihti aru. Viljandis saad aga tunniga asjad aetud ja ülejäänud aeg jääb enda jaoks.»

Viljandis saab ellu viia ka mujal mõeldamatuna tunduvad ettevõtmised. Nii korraldas Trallmann möödunud lumisel pühapäeval käsikellade ansambli Arsis ning Kanada kitarristi Rémi Boucheri kontserti. Et autod raskete aparaatidega kiriku juurde pääseksid, püüdis korraldaja kinni paar spordihoone juures toimetavat lumesahka ning nood lükkasidki kirikutee lahkelt lahti.

«Seda saab teha ainult Viljandis!» lausus Trallmann vaimustusega. Kui ta pärast kontserti koju oli jõudnud, helises ootamatult telefon ja viisakas hääl päris, kas kontserdi korraldaja kuuleb. Selgus, et helistaja oli leidnud halli kohvri Boucheri kitarriga, mis maksab kroonides kuuekohalise summa.

«Kõik tunnevad siin kõiki ja kõik aitavad kõiki,» on Trallmann veendunud. «See teeb olemise mõnusaks. Sellist linna pole kusagil!»

KANDIDAADID

Kultuuripärli preemiale kandideerisid
• Maire Sala, kalmistukultuuri tutvustaja
• Maie Perve, luuleklubi esimees
• Jüri Tamtik, luuleklubi eestvedaja
• Toomas Voll, dirigent
• Kaspar Taimsoo, sõudja
• Jakobsoni gümnaasiumi balletistuudio ning ballettmeistrid Katrin Hommik ja Marit Neering
• «Mulgipidu 2010»
Allikas: Eesti kultuurkapitali Viljandimaa ekspertgrupp

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles