Euro saabumiseks tasub veidi valmistuda

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aastavahetuseks vajalik sularahakogus tasub varem välja võtta.
Aastavahetuseks vajalik sularahakogus tasub varem välja võtta. Foto: Elmo Riig / Sakala

Vana aasta viimastel ja uue esimestel päevadel tuleks arvestada, et eurole ülemineku tõttu ei pruugi kõik teenused olla sama kättesaadavad kui tavaliselt.

Eesti pangaliidu tegevdirektor Katrin Talihärm soovitas varuda mõni päev enne aastavahetust mõistlik kogus kroone, sest alates 30. detsembri õhtupoolikust võib sularahaautomaatides tekkida tõrkeid. Nimelt hakatakse neid täitma eurodega, mida ei saa siiski välja võtta enne uue aasta saabumist.

Automaadid peavad olema valmis eurosid väljastama hiljemalt 48 tundi pärast üleminekut, kuid pangad lubavad, et neid saab sealt juba aasta esimesel tunnil.

Talihärmi arvates võiksid inimesed eelistada aastavahetusel kaardimakseid, sest need toimivad tavapärasel moel vana aasta viimaste minutiteni. Euro kehtima hakkamise järel tuleb kaupmeestel kõik 25 000 kaarditerminali või kassasüsteemi ümber seadistada, mistõttu mõnel pool võib kaardimaksetes tekkida katkestusi.

Võimaluse korral ei maksa jätta asjatoimetusi vana aasta viimastele ja uue esimestele päevadele, sest süsteeme tuleb ümber teha mitmel pool mujalgi. Näiteks ei saa 31. detsembril kella 14-st kuni 1. jaanuaril kella 14-ni sõlmida liikluskindlustuslepinguid ning liikluskindlustuse poliise ei väljastata.

Kroonides maksad, eurodes saad tagasi

14. jaanuarini kehtib Eestis paralleelkäibe periood, mil maksta saab nii kroonide kui eurodega. Võimaluse korral peavad kaupmehed tagasi andma eurodes, aga kui nendest puudu tuleb, tohib vahetusrahaks kasutada ka kroone.

Maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialist Maie Mumm tõdes, et kuigi bussijuhid saavad piletihindade ja vahetusraha ühest vääringust teise arvutamiseks kalkulaatorid, on aasta esimesed nädalad bussides keerulised. Seetõttu palus Mumm varuda pileti ostmiseks võimalikult täpse raha, et ühissõidukid graafikus püsiksid.

«Ajakulu vähendamiseks on pileti hinnad kehtestatud eurodes nii ümmargused kui võimalik,» rääkis maavalitsuse arenguosakonna juhataja Tõnis Korts. «Bussijuhtidel kulub ju raha ülelugemisele ning vajaduse korral ümberarvestuse tegemisele esialgu päris palju aega.»

Uusi sõiduhindu kehtestades on silmas peetud põhimõtet, et need oleksid arvutatud tarbijale soodsamas suunas.

Maie Mumm avaldas lootust, et busse ei hakata kasutama alternatiivsete rahavahetuspunktidena: kui makstakse suurte kupüüridega, ei pruugi bussijuhil olla piisaval hulgal eurosid tagasi anda. 500-eurosega tasuda sooviva kliendi teenindamisest võib juht koguni keelduda.

Viljandi linnaliinide eurohinnaga bussitalongid jõuavad müügile sel nädalal. Nende kõrval tohib 2011. aasta algul kasutada ka kroonide eest ostetud bussitalonge ning kuukaardidki kehtivad neile märgitud tähtajani.

Kontol on kõige kindlam

Rahavahetus kujuneb kõige lihtsamaks nendel, kes hoiavad sääste pangakontol. Seal arvutatakse kroonid 1. jaanuaril ametliku kursiga automaatselt eurodeks.

Kroone saab kõigis sularahateenuseid osutavates pangakontorites eurodeks vahetada kuu enne ja kuus kuud pärast €-päeva. Osa pangakontoreid jätkab kroonide tasuta ja keskkursi alusel eurodeks vahetamist tuleva aasta lõpuni ja Eesti Pank teeb seda samadel tingimustel tähtajatult.

SOOVITUSED

Kõige turvalisem on sularahakroone eurodeks vahetada pangas või postkontoris.
• Kes ei taha sattuda kelmide ohvriks, peaks vältima võõraste abi ja ukselt-uksele tehinguid.
• Raha vahetama minnes ei maksa korraga kaasa võtta kõiki sääste. Kindlam on vahetada väiksemate summade kaupa.
• Eakad inimesed võiksid kutsuda rahavahetuse juurde lapsed, lapselapsed, hooldaja või usaldusisiku.
• Uue rahaga arveldades tasub alati hinnata selle ehtsust. Kui tekib kahtlus, et pakutav rahatäht on võltsitud, tuleks lasta seda pangas kontrollida.
Allikas: politsei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles