Ema tõi pisipoja ilmale päästeteenistuse abiga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Tomson sünnitas oma kaheksanda lapse vaid 11 minutit pärast seda, kui oli haiglasse kohale jõudnud. Kui päästeteenistus poleks appi tulnud, oleks laps võinud ilmale tulla kodus.
Kaja Tomson sünnitas oma kaheksanda lapse vaid 11 minutit pärast seda, kui oli haiglasse kohale jõudnud. Kui päästeteenistus poleks appi tulnud, oleks laps võinud ilmale tulla kodus. Foto: Elmo Riig

Sünnitusvaludes Kaja Tomson jõudis esimesel jõulupühal läbi suure lume haiglasse vaid tänu sellele, et päästeteenistus tuli kiirabiautole teed lahti lükkama.

Jõulud tulid Halliste vallas elavatele Tomsonitele nagu pühad ikka, ent eriliseks muutis selle aja suur ootus: perre pidi iga hetk sündima kaheksas laps.

Esimese jõulupüha õhtupoolikul tundis Kaja Tomson ühtäkki valusid ja mõistis, et laps on õige pea sündimas. Ta andis sellest mehele märku ja üheskoos leiti, et on aeg hakata haiglasse sõitma. Et teed olid kinni tuisanud ja läbimatuks muutunud, tuli appi kutsuda suuremad jõud.

«Helistasime päästeteenistusse, et nad teed lahti ajaksid,» rääkis Kaja Tomson. Tema sõnul kulus päästjatel kohalejõudmiseks umbes kolmveerand tundi ja selle ajaga jõudis pere välja kutsuda ka kiirabi.

Et kõik Viljandi brigaadid olid parasjagu sõidus ega saanud kohale tulla, pidid Tomsonid abi kutsuma Abjast.

«Kiirabi oli teeotsas vist isegi varem kui päästeteenistus, aga ega nemadki otse saanud ja tiirutasid ei tea kus,» rääkis Kaja Tomson.

Kui teed olid lahti lükatud ja kiirabiauto sünnitaja juurde jõudnud, algas sõit Viljandi haiglasse. Kuigi ema oli soovinud kaheksanda lapse ilmale tuua hoopis Tartu haiglas, näitasid kõik märgid, et nii kaugele enam ei jõuta. Looteveed tulid juba autos.

Viljandi haigla sünnitusosakonnas oli tol õhtul valves vanemämmaemand Esta Vahtra. Tema ütlemist mööda jõudis Kaja Tomson haigla kiirabiosakonda kell 20.20. Laps sündis 11 minutit hiljem, vaid kaks tundi pärast seda, kui ema valusid tundis.

«Ta on meil selles mõttes eriline, et ei sünnitanud sünnitusosakonnas, vaid sealsamas kiirabiosakonnas,» lausus Vahtra ning kirjeldas, et arstid jõudsid sünnitaja kanderaami vaevalt ühte palatisse lükata, kui laps juba ilmale tuli. «Hea, et ta päris koridoris ei sündinud,» lisas Vahtra.

Pere pesamuna oli sündides ligi neli kilogrammi raske ja 53 sentimeetrit pikk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles