Jõulu-Scarlett embas eriliselt Viljandimaad

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riikliku ilmateenistuse andmeil külvas jõulutorm Scarlett kõige enam lund juurde Viljandimaale, kuid paksim lumevaip mõõdeti Raplamaal Kuusikul.

Lume paksust fikseerivad jaamad hommikuti kell kaheksa ning tippnäitajaid registreeriti eri kohtades 25.—27. detsembrini.

Nagu teatab Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut, märkis Kuusiku ilmajaam pühapäeva hommikul lumevaiba paksuseks 66 sentimeetrit, mis on ühtlasi tolle kandi detsembrikuu rekord. Teisalt lisandus seal jõulusajuga lund vaid üheksa sentimeetrit.

Jõululaupäevale eelnenud hommikust alates paksenes valge vaip kõige enam Viljandimaal Holstre lähedal Massumõisa jaama vaatlusplatsil. 27 sentimeetrit lisa andis eile hommikul lume paksuseks 59 sentimeetrit.

Vaid näpuotsa jagu vähem ehk 26 sentimeetrit kogunes Tartu ilmajaama platsile Tõraveres. Seal kasvas kogupaksus esimesel ja teisel jõulupühal 50 sentimeetrini.

Lisandunud lume poolest järgnesid Viljandi ja Rannu-Jõesuu 21 sentimeetriga. Viljandis oli eile hommikul lund 58 ja Rannu-Jõesuus kaks hommikut varem 50 sentimeetrit.

Viljandiski on tegu uue jõulukuu lumepaksuse rekordiga.

Vähemalt kahekümne sentimeetri jagu lund tõi Scarlett viie jaama vaatlusplatsile. Pool meetrit või enam mõõtsid lumevaiba paksuseks 13 jaama.

REKORDID
Detsembrikuu lumerekord Eestis on 85 sentimeetrit, mille mõõtis 20. detsembril 1988 Haanja jaam Võrumaal.
• Eesti kõigi aegade lumikatte paksuse rekord on 97 sentimeetrit. See pärineb 1924. aasta märtsi teisest dekaadist Pagarilt, mis on samuti Ida-Virumaal.
• Eelmise talve lumetipp registreeriti Ida-Virumaal Alajõe ja Jõhvi jaamas 24. ja 25. veebruaril: 78 sentimeetrit.
Allikas: EMHI

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles