Linnud asutavad rändama

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Paljud rändlinnud on soodsaid tuuli ja ilusat ilma ära kasutades alustanud sügisrännet, sel nädalal läksid liikvele sookured.


Linnuvaatleja Agu Leivits ütles, et esimene suurem kurgede rände laine käis üle Lõuna-Eesti nädala algul ja teine neljapäeval. Parvedes täheldati kümnetest sadade lindudeni.



Lindude rände uurija Aivar Leito sõnul oli neljapäeval rekordiline vaatluspäev Virtsus: seal loendati 13 122 sookurge.



«Ilm oli soe ja puhus põhjatuul, see soodustas rännet. Nüüd on tuul edelasse pööranud ja uut lainet on oodata ilmselt oktoobri algul,» arvas Leito.



Agu Leivitsa tähelepanekute järgi on hallhaned asunud parvedesse koonduma, kuid suuremast rändest pole nende puhul veel märke.


«Tundras oli küll külmalaine, aga siis läks jälle soojaks. Varsti on Valge mere ääres lörtsisadu oodata ja siis hakkavad ilmselt hanedki tulema,» lisas Aivar Leito.



Kabli linnujaamas on täheldatud suuremat kakuliste läbirännet. Mererannikule on ilmunud väikeluiged, kes on ilmselt pärit tundraaladelt.



Pääsukesi on vaatlejate hinnangul jäänud vähemaks, kuid neid võib veel lendlemas näha. Enamik värvulisi alles valmistub äralennuks.



«Kabli kandis võib märgata liikumas nahkhiiri ja linnuvõrkudest on leitud omajagu kiile,» lisas Agu Leivits.



Järgmisel nädalavahetusel on rahvusvaheline linnuvaatlus «Birdwatch».


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles