Rohke lumi tuleb katustelt maha lükata

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänaval kõndides tasub heita pilk ka ülespoole, sest kunagi ei tea, mis katuselt võib pähe sadada.
Tänaval kõndides tasub heita pilk ka ülespoole, sest kunagi ei tea, mis katuselt võib pähe sadada. Foto: Gert Kiiler

Maha sadanud paksu lume tõttu tuletab tehnilise järelevalve amet ehitiste omanikele meelde, et ohutuse tagamiseks on vaja jälgida katusele kogunenud kihi paksust ning lumi ja jää aegsasti koristada.

Tehnilise järelevalve ameti avalike suhete spetsialisti Anu Võlma jutu järgi võib katusekonstruktsioone märja lume korral ohustada juba 30 sentimeetri paksune lumekiht.

Tähelepanu katusesoppidele

«Lumekoormus ohustab kõige enam teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi või hoonete osi nagu varjualuseid, varikatuseid ja karniise. Suuremas ohus on lameda katusega või väikese katusekaldega bensiinijaamad, spordirajatised, angaarid, estakaadid ning vanad amortiseerunud hooned,» rääkis Anu Võlma.

Erilist tähelepanu soovitab ta pöörata kohtadele, kus on katuseastmed või katus piirneb kõrgema ehitisega. «Sinna kuhjub lund hangedena koguses, mis võib mitu korda ületada lubatava koormuse. Räästarennidesse ning sademevee äravoolu torudesse ja lehtritesse ei tohi lasta koguneda lund ja jääd, sest need võivad kahjustada sademeveesüsteeme ning takistada vee äravoolu,» lisas ta.

Vastutab omanik

Ehitise ohutuse eest vastutab Anu Võlma jutu järgi omanik. «Ehitusseaduses on kirjas, et hoone peab olema ehitatud nõnda, et ei tekitaks ohtu inimeste elule, tervisele või varale ning sellele mõjuvad koormused, sealhulgas lumekoormus, ei põhjustaks ehitise või selle osade varisemist,» rääkis Võlma.

Ta lisas, et omanik on kohustatud tagama hoone ja selle asukoha maaüksuse korrashoiu ning ümbruskonna ohutuse, takistama juurdepääsu varisemisohtlikule ehitisele ning paigaldama hoiatussildid.

Kui omanik kohustusi eirab, võib füüsilist isikut karistada 300 trahviühiku ulatuses ja juriidilist isikut kuni 500 000 krooniga. Ehitiste ohutuse tagamist kontrollivad kohalikud omavalitsused ja tehnilise järelevalve amet.

Anu Võlma sõnul pole õigusaktides lumekoristustöödele eraldi nõudeid sätestatud. Soovitav on järgida määruses «Töötervishoiu ja tööohutuse nõuded ehituses» katusetööde tegemiseks esitatud ohutusnõudeid. Nende üle teeb järelevalvet tööinspektsioon.

KASULIK TEADA

Et lund ja jääd maha lükates katuselt alla või sellest läbi ei kukutaks, tuleb järgida allpool toodud ettevaatusabinõusid:

• Hinnata, kas lume lükkamiseks on vaja minna katusele või saab seda teha näiteks redeli abil.
• Enne katusele minekut teha kindlaks kohad, kus on oht läbi kukkuda: näiteks katuseaknad ja haprad kattematerjalid, mis ei talu inimese raskust.
• Juhul kui hoone omanikul puuduvad nõuetekohane turvavarustus ja muud tööohutuse tagamiseks vajalikud vahendid, on soovitav tellida katuse lumekoristus sellele spetsialiseerunud ettevõttelt.
• Katusele minnes arvestatagu ilmastikutingimusi. Jää, tugev lumesadu ja tuul võivad allakukkumisohtu oluliselt suurendada.
• Võimaluse korral tuleb paigaldada katuseserva ajutised piirded, mis on piisavalt tugevad, et kanda kukkuvat inimest.
• Lumel ja jääl ei tohi lasta kukkuda ega visata neid madalamatele hoonetele. Kui lund visatakse inimeste ja sõidukite liikumise tsooni, tuleb see piirata ohutuslintidega, mis töö lõpetamise järel eemaldatakse.
• On vaja jälgida, et töövahendid ei kukuks või neid ei visataks katuselt alla.
• Kui pole katusesildu ja -redeleid, on soovitav need ohutuse mõttes paigaldada.
• Lume ja jää libisemise takistamiseks tuleks katusele paigaldada lumetõke.
• Lund ja jääd sulatades tuleb vältida keemilisi aineid ja tehnoloogiaid, mis võivad katust või sademeveesüsteeme kahjustada.
• Lund ja jääd mehaaniliselt eemaldades kasutatagu õigeid vahendeid, et vältida külmaga rabedaks muutunud katuse või selle katte lõhkumist.
Allikas: tehnilise järelevalve amet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles