Telefonilaadija kärgatas käes (4)

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiiltelefoni laadija otsik, mis vargapessa käib, purunes ja tahmus.
Mobiiltelefoni laadija otsik, mis vargapessa käib, purunes ja tahmus. Foto: Aivar Aotäht

​Viljandis kesklinnakontoris töötavat Airi Janket tabas suur ehmatus, kui ta hakkas telefonilaadijat vooluvõrku ühendama ning see tema käes plahvatas.

«Käis vali kõmakas ja parem käsi sai tahmaseks,» lausus ta. «Natuke sai käsi ka haiget ning laadija lendas laiali. Lisaks lõi pauk kontoris ühe kaitsme välja.»

Nagu Janke märkis, ei juhtunud telefoniga midagi ja see töötas häireteta edasi. Ta kasutab nutifoni LG E730, mille ostis paar aastat tagasi mobiilsidefirma Elisa esindusest.

Janke kirjeldas, et laadija otsiku ühendas ta pikendusjuhtme otsas oleva vargapesa kontakti, mida on kõrvuti kolm. Kõiki kolme oli ta varem kasutanud, aga pärast lühist ta seda saatuslikku pesa väldib.

Sakala näitas plahvatanud laadijat Viljandis tehnikakauplust pidava osaühingu Aveton juhatajale Harri Koiksaarele, kes ütles, et oletusi põhjuse kohta võib teha, kuid midagi kindlat väita ei saa.

Ta uuris laadija otsikut ehk õigemini öeldes impulsstoiteplokki lähemalt ja märkis, et detailid selle sees pole plahvatanud. Nõnda pakkus ta, et ehk oli laadija saanud niiskust ja see põhjustas vooluvõrku ühendamisel lühise.

Koiksaar nentis, et kui laadija on külmal ajal näiteks käekotiga õue kaasa võetud, tuleks lasta sel paar tundi toatemperatuuril soojeneda, enne kui kasutama hakata. Ta märkis, et kõnealusel juhul on kõige tahmasemad just need kaks kohta, kus metallist harud laadija otsikust väljuvad. See võib viidata, et metall oli seal vooluvõrku ühendamise hetkel niiske.

Telefoniomanik Airi Janke tõdes, et laadija oli olnud käekotiga õues ning umbes pool tundi külma käes. Kontoriski jäi juhe kotti, kuni ta selle paar tundi hiljem välja võttis, et telefon laadima panna.

Harri Koiksaar märkis, et samas võis plahvatuse esile kutsuda ka mingi muu põhjus. Näiteks võis juba tehases tootmise käigus impulsstoiteploki sisse jääda tilluke voolu juhtiv võõrkeha, mis liikus ja seadme lühisesse ajas.

Koiksaar lisas, et tema isiklikult pole plahvatanud laadijat varem näinud ja keegi ei ole paarikümne aasta jooksul ka tema poodi sellise murega tulnud.

Elisa suhtekorraldusjuht Marika Raiski ütles, et selline adapteri plahvatamine on väga haruldane ja sel juhul peab olema mitu halba asja kokku langenud. 

«Selleks, et hinnata täpseid põhjuseid, peaks laadija läbima ikkagi ekspertiisi,» lisas ta. «Üldise hinnangu põhjal võiksid adapteri plahvatuse põhjustada olukorrad, kus elektrolüütkondensaator lõpetab töö või on vedeliku või mehaanilise kahjustuse tõttu saanud kannatada mõni teine adapteri komponent.»

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles