Õpilased taltsutasid leeke ja elustasid uppunut

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks erilisemaid ülesandeid oli see, kus pidi andma abi tüdrukule, kes oli poisi pärast kepivõitlust pidanud ja raske silmavigastuse saanud, ning tülitsejate kaaslasele, kes vahelesegamise pärast trepist alla oli lükatud. Esmaabi andmise kõrval tuli maha rahustada agressiivne kakleja.
Üks erilisemaid ülesandeid oli see, kus pidi andma abi tüdrukule, kes oli poisi pärast kepivõitlust pidanud ja raske silmavigastuse saanud, ning tülitsejate kaaslasele, kes vahelesegamise pärast trepist alla oli lükatud. Esmaabi andmise kõrval tuli maha rahustada agressiivne kakleja. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eile Olustvere mõisa pargis korraldatud päästeõppusel näisid valitsevat häda ja viletsus, kuid abistamistahet täis õpilased ei kaotanud pead ning näitasid, kuidas nad oskavad tuld kustutada ja haavu siduda.


Ilus ilm ja mõisa juures kõlav muusika ei andnud esialgu kuidagi märku sellest, et kell kümme saavad stardi 25 põhikooli neljaliikmelised võistkonnad, kes hakkavad aja peale pargisügavustest võistluspaiku otsima.

«Abi ABC» projektijuhi Rünno Viiri sõnul tuli kümnes punktis anda esmaabi, läbi teha päästjate, politseinike ja kaitseliitlaste antud katsed, lahendada teste ja pureda mõistatusi.

«Kohale on tulnud Viljandi kunstikooli rahvas, kelle ideede toel tahame valmis saada rändkarika varasemate võitjate nimedega,»rääkis Viir. «Jõuludeks peaks karikas tänavuse võitja kätte jõudma.»

Silmaring laiemaks

Noored said silmaringi laiendada vaba aja punktides: näiteks tutvustas tähetorni Orion õpetaja Oskar Noorkõiv neile huvitavate katsete kaudu füüsikaseadusi. Võis proovida, kuidas juuksed elektripingega peas püsti tõusevad, pedaale sõtkudes elektrit toota ja teha muudki huvitavat. Olustvere ametikooli kokaõpilased näitasid ameti köögipoolt ehk kuidas kuuma pliidi ääres turvaliselt maitsvat sööki teha.

Kohe sissepääsu juures õpetas päästeameti ennetusspetsialist Gert Krabbi, kuidas käituda siis, kui pliidil on toitu valmistades leek lahvatanud.

«Õpetame noortele, kuidas summutada tuld spetsiaalse tuletõrjeteki või käepärase riietusesemega, samuti kustuti kasutamist,» rääkis Krabbi.

Viljandi Paalalinna gümnaasiumi VIII-a klassi õpilane Oliver Tiit sai selga tulekindla jope, kätte kindad ja kustutusteki ning taltsutas väikese vaevaga leegi, mis kerkis põletist süüdatud toiduõlist.

Abi said kukkujad ja kaklejad

Põhirõhk oli siiski noorte oskuste hindamisel. Alustuseks tuli võistkondadel vastata politsei-, pääste- ja meditsiinitöö kohta käivatele küsimustele. Kõrval aga näitasid töökaitseinspektsiooni esindajad võistlejatele töökohtadest pilte, millelt tuli leida ohutegurid.

«Köök, kontor, ladu ja ehitusplats,» loendas üks hindaja objekte.
Samuti panid noored kirja oma mõtteid sellest, mis võiks nende arvates töökoha turvalisemaks muuta.

Esmaabi tuli noortel anda veest välja toodud uppunule, langetõvehoos vaevlejale, puu otsast alla kukkunule, lõkkesse visatud süütevedelikust kõrvetada saanule ja poisi pärast kaklema läinud tüdrukutele.

Tase on erinev

«Võistkondade tase oli seinast seina: mõni oli väga tugev, aga oli ka üsna nõrku,» lausus Eesti Punase Risti Viljandimaa seltsi liige Merit Laan.

Ürituse korraldaja tervise­edenduse spetsialist Elo Paap lausus, et sageli kulus noortel palju aega mõtteni telefonitsi abi kutsuda.
Võistlust hinnanud ja kannatanuid mänginud Punase Risti töötajad leidsid ettevõtmises ka nii mõndagi naljakat.

Nii elustati uppunut süvendamiseks tühjaks lastud tiigi kaldal, langetõve käes vaevlejat kehastanul tuli haigustunnuse tekitamiseks paarikümnel korral vahukoort limpsida ning nii mõnigi rolli sisse elanud kannatanu kurtis kähedaks näideldud hääle üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles