Euro tulek töölepingu tingimusi ei muuda

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööinspektsiooni jurist Elina Soomets
Tööinspektsiooni jurist Elina Soomets Foto: Elmo Riig / Sakala

Vähem kui nädala aja pärast hakkab Eestis kehtima uus raha ja palka hakatakse maksma kroonide asemel eurodes.


Tööinspektsiooni jurist Elina Soomets, kuidas mõjutab Euroopa ühisrahale üleminek töösuhteid?

Euro kasutuselevõtt ei muuda iseenesest ühegi töölepingu tingimusi ega anna võimalust seda ühepoolselt muuta või lõpetada. Töötasu kokkulepitud väärtus jääb samaks, muutub ainult selle vääring.

Kuidas tehakse ümberarvestus?

Matemaatiliselt ümardatakse seni kroonides väljendatud summad alates 2011. aasta 1. jaanuarist eurodeks. Ümberarvestuskurss on 1 euro = 15.6466 krooni.

Ümardatakse ühe sendi täpsusega, võttes arvesse kolmandat komakohta. Kui seal on 0—4, jäetakse koma järel teisel kohal olev number muutmata. Kui koma järel seisab kolmandal kohal 5—9, ümardatakse teisel kohal olev number ülespoole. Näiteks 278.01567-eurose summa puhul saadakse 278.02 eurot.

Kas tööandja peab vormistama mõne dokumendi, millest nähtub töötaja palk eurodes?

Õigusselguse huvides on oluline teavitada töötajaid ühe kuu jooksul sellest, kui suur on nende palk eurodes. Seda ei pea tegema tingimata töölepingu või selle lisaga ― sobivad ka teade või kiri.

Ainult siis, kui ümber arvestamise järel töötasu «ilustatakse» ― ümardatakse töötajale soodsas suunas täiskroonideni, muutes nõnda palga suurust ―, on vaja vormistada töölepingu muudatus või lisa. Soodsa ümardamise puhul tuleb seda teha kõigi töötajate puhul.

Oluline on teada sedagi, missugused on uuest aastast eurodesse ümberarvutatuna miinimumtasumäärad. Tunnis on töötasu alammäär 1.73 eurot ja kuus on see täisajaga töötamise korral 278.02 eurot. Sentigi alla selle maksta ei tohi.

Oleme saanud signaale, et tööandjad juba muudavad lepinguid ja määravad kuupalgaks 278 eurot.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles