Jõulukuuse saab ka 10 krooni eest

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Nõgesmaa käest saab endale kuusepuu soetada nii 25 kui 200 krooni eest, aga osta tuleb ruttu, sest kaup läheb kiiresti ära.
Taavi Nõgesmaa käest saab endale kuusepuu soetada nii 25 kui 200 krooni eest, aga osta tuleb ruttu, sest kaup läheb kiiresti ära. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi turu ümbrusest võib väikse kalmistukuuse osta 10 krooniga, aga suuremad ja kaunimad puud maksavad kuni 200 krooni.

Eile hommikupoolikul pakkusid Viljandi turul kuuski vaid Taavi ja Heli Nõgesmaa.

«Mis teil kuused maksavad?» küsib mööduja ning piidleb kümmekonda allesjäänud eri pikkuse ja välimusega puud.

«Hinnad on meil siin puudest sõltuvalt 25—200 krooni,» kostab Taavi Nõgesmaa vastuseks.

Olles veidi aega mõelnud ja kõige pikema puu hindagi küsinud, otsustab proua väiksema kuuse kasuks, maksab selle eest 100 krooni ja laseb alumised oksad ära lõigata.
«Mulle täitsa paras. Panen puu laua peale, sinna sobib ta ilusti,» jääb ostja kaubaga rahule.

Müünud sadakond puud

Nõgesmaad on oma kuused kohale toonud Ramsi kandist. Müüjate sõnul on need võetud põllu pealt. Kella 11 paiku oli järg juba kolmanda kärutäie käes. «Täna oleme müünud sadakond puud või isegi rohkem,» täpsustab Taavi Nõgesmaa.

«Ostavad ka need, kellel enda metsast tegelikult võtta oleks, sest keegi ei taha ise kuuse järele minna,» räägib Heli Nõgesmaa. Lumi on tema sõnul liiga sügav, et ilusaid jõulupuid selle alt välja jõuaks kaevata.

Nende kaupmeeste kaunimad puud reserveeriti juba hommikul vara ja enne keskpäeva polnud valik enam kiita. Taavi Nõgesmaa ütlemist mööda läheb müügiks kõik, mis vähegi pakkuda on, kui aga miski kätte jääb, kulub see kütteks.

Kuusk 10 krooniga

Leola poe vastas parkimisplatsil müüb Metsküla kandist toodud jõulupuid Ain Veermets. 14 aasta jooksul pole ta oma jutu järgi nii head äri veel näinud. «Konkurentsi pole, kuused lähevad kõik ära,» sõnas ta.

Veermets on pistnud puud parkla servas kõrguvatesse lumehangedesse, et need kenasti näha oleksid. Kõige pisemad kuused on hunnikus auto katusel. Ühe sellise saab koju lauale viia vaid 10 krooni eest. Kõige kõrgemad, käharamad ja seetõttu ka kallimad puud maksavad 200 krooni.

Veermets oli kuuski müümas esimest päeva ning lubas kindlasti tagasi tulla.

100 krooni meeter

Kui turuplatsil konkurentsi ei ole, siis Ain Veermetsa kõrval parkimisplatsil on end sisse seadnud veel kaks müüjat. Üks mees on oma sõnul suisa Tallinnast kohale sõitnud, teine aga kohalik. Hinnad on neil teiste omadega üsna sarnased.

«Eks ikka sada krooni meeter,» vastab üks müüjatest hinnapärimisele naerdes ja annab mõista, et kuigi kuuse hind sõltub selle pikkusest ja üldisest välimusest, meetrihinnaga seda siiski ei müüda. Kõige kaunim kaup tundub Tarvastu kandist pärineval müügimehel olevat pisikesed kalmistukuused, mis on suuremad kui Veermetsal ja mida võib endale soetada 50 krooni eest.

Ostjaid jagub müügimeeste kinnitust mööda neile kõigile. Seda, et lumetorm Monika on erametsade kuused hangedesse matnud ja metsaomanikud ei hakka ühe puu pärast suurt retke ette võtma, räägivad samuti kõik müüjad. Nemad lumes kaevamist ei pelga ja lubavad viljandlastele jõulupuid müüa ka järgmistel päevadel.

KUUSED

Viljandi turul ja selle ümbruses on kuuse hinnad üsna sarnased.
• Pisike, umbes 50 sentimeetri kõrgune kalmistukuusk maksab 10—50 krooni.
• Väikese, umbes meetripikkuse puu saab 50—100 krooni eest.
• Suuremad ja käharamad puud maksavad 100—200 krooni.
Allikas: «Sakala»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles