Isetehtud jõuluehted ilmestavad kodu

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuppa toob vürtsikad jõululõhnad omatehtud pomander — nelgiteradega pikitud apelsin või mandariin.
Tuppa toob vürtsikad jõululõhnad omatehtud pomander — nelgiteradega pikitud apelsin või mandariin. Foto: Elmo Riig

Selleks, et valmistada omanäolisi kaunistusi, millega kodu ja miks mitte ka töökohta pühademeeleollu viia, ei pea tegema tohutuid kulutusi ning keerulist ei ole selles miskit — tuleb vaid fantaasia lendama lasta.

Viljandi kesklinnas Lossilaste mängutoas mudilastega askeldav Katrin Kangus ammutab suurema osa ideid nii kodu- kui välismaistest käsitööportaalidest. Oma erilise lemmikuna nimetab ta Martha Stewarti romantilist stiili.

Vilti ja paberit

«Minu meelest on vildimatt väga tänuväärne materjal, millest saab kõikvõimalikke asju teha,» kiidab Katrin Kangus ning näitab helesinist hiirekujulist tassisoojendajat. «Siin ei ole midagi keerulist: võtsin A4-suuruse vildimati, lõikasin sellel nurgad ümaraks ning kleepisin peale roosast matist lõigatud silmad ja suu,» õpetab ta.

Vildimatist võib teha ka taldrikualuseid ning muuta need jõululiseks sobivaid motiive peale õmmeldes või kleepides. Näpunukkude või lumehelveste valmistamisega saavad hakkama isegi väiksed lapsed.

«Vildimati peale saab ka tikkida,» lisab Katrin Kangus.

Värvilisi pabereid tasuks enne meisterdamist koju varuda hoolega. Neist saab välja lõigata kaarte, lumehelbeid ja kingipaki kaunistusi. Lossilaste mängutoa aknaid ehivad paberist välja lõigatud tuttavad Viljandi vaated: lossimäed, raekoda, pärimusmuusika ait, muuseumimaja ja nii edasi. Kui aknad on valgustatud, paistavad need eriti efektsed.

Kõike algusest peale valmis nokitsema ei pea, siin tulevad appi käsitöötarvete poes pakutavad toorikud. Näiteks valged penoplastist kuulid või tähekesed võib ära värvida (näpu)värvidega ning dekoreerida litrite või sädeleva liimiga. «Neisse saab traadid torgata ja riputada kas kuuse otsa või aknakaunistuseks,» õpetab Kangus.

Kuuseehteid saab hõlpsasti ja kiirelt keerutada karvastest eri värvi traatidest. «Mina aga kasutan traadi asemel puuvillaseid piibuharju. Need on sama head ja palju odavamad,» jagab Kangus nippi.

Kindlasti on koju kuhjunud vanu ajakirju ja katalooge. Nende lehtedest saab voltida püramiidja kuuse, mille võib hiljem kaunistada.

Ajakirja paksud kaaned tuleb ära rebida ning seejärel leheküljed ükshaaval kolmnurgaks murda. Kui kõik lehed on ära volditud, jääb paberpuu kenasti püsti seisma.

Paelub ka rüblikuid

«Kui ma Kolga-Jaani noortekeskuses töötasin, suutsin ka kõige suuremad rüblikud tükiks ajaks omaette nokitsema panna, kui andsin kataloogi või ajakirja voltida. Nii oli meil lauapealne eri kõrguses ja laiuses kirjusid kuuski täis,» jutustab Kangus.

JÕULUD ÕUES
Tubade ehtimise kõrval ei tohiks unustada ka hoovi kaunistamist.
• Kui sahtlinurka on jäänud mõni vanaemade heegeldatud linik, pane see sobivas mõõdus kausi põhja, vala vesi peale ning külmuta ära. Nii saad efektse kaunistuse, mille võid riputada puu külge või majaräästasse.
• Auguga keeksivormide abil saab valmistada jäälaterna. Vala vormi vett, pista sisse käbisid, kuuseoksi, jõulehteid või muud sellist ning külmuta ära. Pane latern trepile ja süüta selle keskel olevas augus teeküünal.
Allikas: Katrin Kangus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles