Pajumäe talu ghee püüab parima tiitlit

Madis Luik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm / Sakala

Tänavusel Eesti parima toiduaine konkursil kandideerib 190 toodet, millest ligi pooled on valminud Eesti väikeettevõtetes. Ühtekokku osaleb oma toodetega piirkondlikul konkursil rekordiliselt 46 väiketootjat. Viljandimaad on esindamas osaühingu Pajumäe Talu mahe selitatud või ehk ghee.

Eesti toiduainetööstuse liidu juhataja Sirje Potisepp avaldas head meelt, et parimate piirkondlike tootjate konkursile leiab tee üha rohkem väiketootjaid. Tema sõnul annab see kinnitust, et hindamiskomisjoni seisukoht on väiketootjate silmis kaalukas tagasiside ning tunnustusega kaasnev tähelepanu on mõjutanud piisavalt toodete müügitulemusi.

Potisepa sõnul on väikeettevõtetes valminud toodetel eestimaalaste toidulaual väga oluline roll. «Väikeettevõtete tootmismahud on suurtööstuste omadega võrreldes küll pigem tagasihoidlikud, aga nende eesmärk ongi mõnevõrra erinev kui suurtootjatel. Kui suurtootjad katavad igapäevase toidulaua, siis väikeettevõtete toit rikastab seda, pakkudes põnevaid maitsekooslusi ning üllatades uudsete toidukategooriatega,» kõneles ta.

Enim tooteid esitasid konkursile Põhja-Eesti väikeettevõtted. Nende seast pürib parima toote tiitlile 37 toodet. Lõuna-Eesti väiketootjad esitasid konkursile 14, Lääne-Eesti väiketootjad 19 ning Virumaa väikeettevõtted 17 toodet.

Potisepa hinnangul on ka suurtootjate konkurss väga pingeline: Eesti parima toiduaine tiitlile kandideerib ühtekokku 103 toodet. Kõige tihedam rebimine seisab sel aastal ees lihatoodete kategoorias, kus võidu nimel konkureerib 24 toodet.

Eesti parima toiduaine konkursi hindamiskomisjoni tegevust juhib Tartu ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor meditsiinidoktor Mihkel Zilmer. Komisjonid kogunevad hõbemärkidele kandideerivaid suurtootjate tooteid hindama 15. ja 16. märtsil, väiketootjate tooted astuvad võistlustulle 29. ja 31. märtsil. Eesti parim toiduaine 2016 selgitatakse välja 6. aprillil toimuval hindamisel ning tehakse teatavaks toiduainetööstuse liidu aastakonverentsil 22. aprillil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles