Kurgjal jõudis lõpule esimene õpinguaasta

, Jakobsoni talumuuseumi spetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurgjal valmistatakse jõuluseadeid.
Kurgjal valmistatakse jõuluseadeid. Foto: Pille Kuulme

Jaanuaris alustas Carl Robert Jakobsoni muuseumis Kurgjal tööd talukultuurikool ning nüüdseks on esimene aastaring täis. Julgeme öelda, et see oli vahva. Seadsime eesmärgiks meie esivanemate elus tähtsate teadmiste ja oskuste edasikandmise ning korraldasime selleks iga kuu ühel või kahel pühapäeval õppepäevi, kus tegemist jagus tervele perele.

Alustasime talutoitude valmistamisest: küpsetasime karaskit, keetsime tanguputru ja kaerakilet, tegime sõira ja leiba ning väntasime võid. Veebruaris käisime sae ja kirvega metsas puid tegemas ning õppisime puuriita laduma nii, et see kevadeni püsti püsiks. Puid vedasime traktori asemel hobusega.

Märtsis õppisid naised vööd kuduma ja lapsed mõõtsid metsas liumäge. Aprillis lõikasime õunapuid ja mesinikud alustasid kogu suve kestvate mesilatööde tutvustamist. Lastega värvisime mune, tegime pajupilli ja voolisime pulgaloomi.

Soojadel suvekuudel tegime tutvust maitsetaimede kasvatamise ja kasutamisega, õppisime  saunavihtu tegema, niitsime vikatiga heina, pügasime lammast, värvisime lõnga ja viltisime. Septembris valmistasime hoidiseid, kusjuures külalised jagasid kõigiga oma retsepte.

Viinakuul tutvustasime meekalja ja linnaseõlle tegemise salanippe ning lapsed keerasid kärjevahast küünlaid. Novembrikuisel jõuluseadete õppepäeval nägi meie rehetuba välja nagu tõeline päkapikula ning detsembris õppisime sülti, pasteeti ja tanguvorsti tegema ning küpsetasime imehead jõulusaia.

Meile on oluline, et tuldi peredega ja tegemisi jätkus kõigile. Ühtlasi andsime välja «Kurgja perenaiste kokaraamatu» kolmes osas.

«Käisin peaaegu kõigil õppepäevadel,» ütles Salme Merevits. «Igal pool sai käed külge panna ning ka oma arvamuse ja teadmised välja öelda. Siia tasub tulla kogu perega, sõbrad ja naabridki kaasa võtta. Tulen ka järgmisel aastal.»

Järgmise aasta talukultuurikooli plaan ongi juba koos, lisaks muud sündmused ja etendused. Täpsemat infot saab muuseumi kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles