Kuidas elavad Ann, Säde ja Marylin?

Rannar Raba
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marilyn Jurman
Marilyn Jurman Foto: Arvet Mägi ("Virumaa Teataja")

Rakvere teatri menuka lavastuse "Kuidas elad?! ... Ann" Anni osatäitja Marilyn Jurman mängib Rassi tüdrukut Sädet filmis "Mina olin siin" ja liigub Viljandi kultuuriakadeemias näitlejadiplomi poole.


Inna Grünfeldt,


„Virumaa Teataja"

Mis ühendab kahte tüdrukut, teatrietenduse Anni ja filmis mängivat Sädet peale blondi pea ja teismelisuse?
Mina mängin neid, see on ka ühine! (Naerab.) Nad mõlemad on olnud 14aastased, nad mõlemad on olnud armunud. Arvan, et neil on palju ühiseid jooni, aga ma pole sellele mõelnud.

Enne Anni lavaletulekut arvasite, et Ann on hoopis teistmoodi tüdruk kui teie ise, kas Säde on sarnasem?
Kui nii võrdlema peaks, siis olen sarnasem Anniga. Asi on ehk selles, et olen Anni nii palju mänginud, et ta on juba minuks või mina temaks muutunud.

Kes on Säde?
Säde on Rassi esimene tüdruksõber, kellega nad elavad koos, elavad läbi oma kriise ja muresid.
Ta on 17aastane, käib õhtukoolis, natuke mitteteadlik sellest, mida ta elus tahab. Lihtsalt noor tüdruk.

Kui lõpetasite filmi "Mina olin siin", tuli kohe peale "Soovide puu", mängite teatris, õpite Viljandi kultuuriakadeemias viimasel kursusel näitlemist. Maalite, loete, tegelete muusikaga. Kuidas see kõik mahub 22aastase inimese päevaplaani? Kas ööpäevas on nii palju tunde?
Issakene, muidugi jõuab! Jõutakse ju rohkemgi, see pole üldse nii palju. On inimesi, kel on palju tihedamad graafikud, ja jõuavad nemad ka, vanusest sõltumata. Kui tahad, siis jõuad. Kõigeks jääb aega.
Õhtud on vabad, õhtul ei lähe ju kohe magama, ükskõik kui pikk päev on olnud. Ikka tahad veel midagi iseenda jaoks teha. Siis loedki raamatuid või maalid või teed midagi. Kui nädalavahetus on vaba, jõuab ka.

Mis raamat on praegu pooleli?
Praegu on pooleli see raamat. (Võtab kotist "Voldemar Panso päevaraamatu".)

Missugune maal ootab lõpetamist?
Ühtegi pole pooleli. Kui maalin, lõpetan töö kohe ära, ei jäta enamasti järgmiseks päevaks. Teen kas või öö läbi, aga teen lõpuni.

Missugune muusikaprojekt on käsil?
Konkreetselt pooleli pole midagi. Vaikselt saab tegeletud erinevate asjadega, aga kuna palju aega võtavad filmivõtted ja kool, siis ei ole väga võimalik uusi projekte alustada.

Millal tuleb välja uus film ja keda seal mängite?
"Soovide puu" tuleb välja detsembris. Mängin seal maalt tulnud ja aasta otsa linnas elanud väga iseseisvat tüdrukut.

Kus tunnete end mugavamalt - teatrilaval või kaamera ees?
Mugavalt tunnen ma ennast siis, kui saan aru sellest, mis ma teen. Kui olen lavatükki kaua uurinud, proovinud ja harjutanud, tunnen end seal mugavalt. Kui olen mingi filmistsenaariumiga pikalt tegelnud, siis seal. See oleneb üksnes sellest, kui palju ma tööd teen. Kui olen põhjalikult teinud, siis on hea olla, kui on vähem tööd tehtud, siis annab tunda. Siis ei tunne mugavalt, siis läheb sassi.

Olete nimetanud ennast looduseinimeseks. Milles looduseinimeseks olemine seisneb?
Kõik on looduseinimesed - inimene on ju loodus. Selles mõttes, et mulle meeldib olla looduses. Võib-olla pidasin seda öeldes silmas, et nooremana pidasin ennast hipilike kalduvustega inimeseks.
Pean ennast ka praegu looduseinimeseks. Teine variant oleks materialistlik inimene, pigem olen ikka loodusesõbralik. Loodus on tore. Looduses jalutada on tore, ujuda on tore. Kui võimalus on, olen pigem õues kui toas.

Missugune näitleja tahaksite olla 20 aasta pärast?
Olen siis 42 ... Tahaksin olla selline näitleja, et ma ei ole liiga kurnatud ega väsinud, et mul oleks elurõõmu ja aega tegeleda ka oma perega. Olla mitte ületöötanud näitleja. Aga töötu näitleja ka ei tahaks olla. (Naerab.) Võiks olla selline näitleja, et ise oled endaga rahul.

Millised rollid peaksid nende aastate sisse kindlasti mahtuma?

Ei ole kindlat valikut. Hea, kui on rolle. Ükskõik mis on tore, kui endal on põnev. Ei usu, et ükski, mida suudaksin praegu nimetada, oleks teistest parem.
Ei ole mingit rollilist eesmärki, eesmärk on pigem ennast tõestada ja jõuda palju asju teha, mitte konkreetset rolli mängida.

Mis elus heaga või halvaga puudutab?
Väga palju asju. Rõõmu teeb, kui läheb hästi, kui midagi huvitavat ja uut saad teada ja asjad lähevad ... Rõõmu teeb see, kui sinust hoolitakse.
Kurvaks teeb see, kui tunned, et ei hoolita. See teeb väga kurvaks. Rõõmsaks ja kurvaks teevad ikka isiklikud või perekondlikud asjad.

Kas nii tasakaaluka mõttelaadiga noore näitlejanna ellu on mahtunud ka mõni pöörane tegu?
Oleneb, mis mõttes. Olen väga kodune inimene, pole selline, kes tahaks kangesti väljas käia.
Mulle meeldib rohkem kodus teki all olla, nii palju kui mul vaba aega on. Võib-olla see tuleb väsimusest. Kui mul oleks väga palju vaba aega, siis ehk tahaks pööraselt pidutseda ...
Selles mõttes olen pöörane, et üllatan ennast vahel spontaansete otsustega. Loodan, et ma ei ole pöörane inimene.

Viljandi kultuuriakadeemia kodulehel on teie juhtmõtteks "Hoia ilu!". Kuidas ilu hoida?
Ilu tuleb märgata. Tuleb märgata ilusaid ja häid asju, mis on sinu ümber. Mitte olla kogu aeg probleemides kinni. Kui midagi ilusat on või juhtub, siis seda hoida, mitte käest ära lasta. Olla tähelepanelik ümbritseva suhtes.
Mul on üsna noorest east peale olnud see ütlus, mida ma inimestele soovin. Arvan, et südames on kõik inimesed head inimesed.
Kui ise tähelepanelik ja hea olla, ehk siis ollakse sinu vastu ka, ma loodan.

Ja viimaks - kuidas elab Ann?
Ma arvan, et tal läheb hästi. Selles mõttes, et mida rohkem mängid ühte etendust, seda lähedasemaks see muutub, seda selgemaks muutub kõik, mida teed, impulsid ja reageerimised tekivad hästi loomulikult.
Kõik on juba sees olemas, pole üldse vaja mõelda teksti ega paiknemise üle, aeg jääb ainult selleks, et suhelda laval olevate partneritega. Mõnus on mängida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles