Süütamise tagant tuli välja palju rohkem kuritegusid, aga vangi ei läinud keegi

Karl-Eduard Salumäe
, Sakala arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullu mais süüdati Võhmas Tartu tänaval põlema Volkswagen Passat. Tuleroaks langes ka selle kõrvale pargitud Buick Regal, mis kuulus samale omanikule.
Mullu mais süüdati Võhmas Tartu tänaval põlema Volkswagen Passat. Tuleroaks langes ka selle kõrvale pargitud Buick Regal, mis kuulus samale omanikule. Foto: Marko Saarm

Eelmise kuu algul määrati Viljandi kohtumajas neljale mehele paljude kütusevarguste ja sissemurdmiste eest karistus. Üks neist sai sama kohtuotsusega karistuse ka läinud aasta mais Võhmas auto süütamise eest.

Eri kuritegude hulk, asjaga seotud meeste kohturegistrid ning mitu omavahelist seost võtavad silme eest kirjuks. Trellide taha ei saadetud ka seekord mitte kedagi, olgugi et kolmel mehel kehtis varasem tingimisi karistus.

Neljast mehest kolm, kellest tänaseks täpselt kuu aega vana kohtuotsus räägib – 33-aastane Kermo Anvelt, 24-aastane Alvar Valdre ja 22-aastane Maddis Auspere – on varem korduvalt kriminaalkorras karistatud. Sedapuhku seisid kõik kohtukulli ees paljude varguste eest, mis pandi toime lähestikku mulluse autosüütamisega Võhmas ja selle lähiümbruses, näiteks Olustveres.

Volkswagen Passati pani Võhmas Tartu tänaval põlema varaste kaasosaline, 23-aastane Janek Tamm, kes ainsana polnud varem kohtulikult karistatud. Tegelikult põletas Tamm maha kaks autot, sest lisaks Volkswagenile võttis toona tuld ka selle kõrvale pargitud Buick Regal.

Vangi ei läinud keegi

Kohus määras Janek Tammele kokkuleppemenetlusega süütamise eest kaheaastase vangistuse, mis asendati tingimisi vangistuse ja kaheaastase katseajaga. Varguste eest karistati Tamme aastase ning pidevalt ilma juhtimisõiguseta autojuhtimise eest kuuekuulise karistusega. Need karistused arvati kaetuks raskema ehk kaheaastase karistusega.

Ülejäänud meestele määratud karistuste pikkus jäi viie kuu ja 28 päeva ning ühe aasta ja kolme kuu vahele. Need kõik asendati üldkasuliku töö tundidega. Mehi ei saadetud trellide taha hoolimata asjaolust, et kõigil neist olid varem kandmata karistused ehk nad ei olnud jõudnud oma eelmiste kuritegude eest määratud tingimisi karistuste katseaega läbida.

Alvar Valdrele oli see viimase aasta jooksul juba teine kord, mil kohus jättis katseajal toime pandud järgmisest kriminaalkuriteost hoolimata reaalse vangistuse täitmata. 2015. aasta mais ei saadetud teda vangi asja omavolilise kasutamise eest, ehkki ta kandis toona tingimisi karistust 2014. aastal toime pandud samalaadse kuriteo eest.

Varem on Valdre vangis olnud kolm aastat ja neli kuud röövimise eest. 2008. aasta esimesel jõulupühal tungis ta koos kaaslasega eramajja, virutas ukse avanud inimesele plastmassist labida metallosaga näkku ning seejärel peksis teda jalgadega. Sündmuskohalt lahkusid kurjategijad garaažist võetud autoga.

Autode omaniku seos

Kermo Anvelt ja Maddis Auspere said 2014. aasta suvel tingimisi karistada varguste ja sissemurdmiste eest. Sama kohtuotsusega said karistuse kümme meest, sealhulgas Argo Koodres, kes mõisteti süüdi vargusele kaasaaitamises ning varastatud kütuse hoiustamises ja turustamises. Koodres on mõlema mullu mais maha põlenud auto omanik.

Sakalale kinnitas seekord kannatanu rolli sattunud Argo Koodres, et erinevalt Anveltist ja Ausperest ei olnud tal Janek Tammega enne süütamist isiklikku kokkupuudet olnud. Oma sõnul sai ta pärast põlengut teada, et teo taga on Tamm, ning rääkis temaga. «Tamme väide oli, et ta oli purjus ja nii edasi,» ütles Argo Koodres ning kinnitas, et talle teada olevalt selle teo taga kättemaksu või midagi muud sellist ei olnud.

Kütusevarguse, -hoidmise ja müümise kohta väitis Koodres, et sattus sellesse algul enese teadmata. Pärast karistuse saamist olevat ta seltskonnast eemale tõmbunud ning tüli polevat see meeste vahel tekitanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles