Jõuluaegne linnapilt jääb tagasihoidlikuks

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobifoni poe vaateaken on kaunistatud väga temaatiliselt: kuusk on kokku laotud jõuluteemalistest mobiiliümbristest.
Mobifoni poe vaateaken on kaunistatud väga temaatiliselt: kuusk on kokku laotud jõuluteemalistest mobiiliümbristest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Pühade-eelses Viljandis särab küll siin-seal jõulutulesid, kuid üldpilt tundub varasemate aastatega võrreldes olevat lahjem ja üllatustevaesem. Siiski pakub mõni uus tulija ahhaa-momente.

Kommenteerides Viljandi linnavalitsuse võistlust «Valgus linna!», tõdes linnadisainer Malle London, et komisjonile oli põnev iga-aastaste tegijate kõrval avastada uusi piirkondi. «Näiteks tänavu oli huvitavaid leide Mai ja Papli tänava kandis,» rääkis London. «Samuti väärib esiletõstmist Veere tänav 18, mille valgustus pole pelgalt jõulukaunistus, vaid ongi omaette element, lisaks punased kuulid puuokstel.»

Kuigi komisjoni eesmärk oli leida ennenägematuid kohti, vääris siiski taas kord esiletõstmist perekond Murumäe väike jõulumaa Lõuna tänav 15. «Mõtlesime küll, et ei anna enam neile, kuid see on nii tore, kuidas nad igal aastal teevad midagi uut juurde. Tänavu näiteks oli lisandunud onnike, kust lapsed saavad kommi võtta,» rääkis London.

Tema sõnul oli linnavalitsus saanud palju e-kirju ja telefonikõnesid, milles anti teada kaunistustest. «Need kohad käisime kõik ka läbi.»

Omapäraselt ehitud vaateaknaid hakkas vähe silma. Linnadisaineri hinnangul väärib esiletõstmist Paalalinna gümnaasium. «Õpetaja Kaja Lepla leiab ikka uusi motiive ja suudab nappide vahenditega luua maitseka kujunduse, et maja oleks kaunis nii päeval kui õhtul,» kiitis London.

Jõulukaunistusi mõtleb ja paneb välja igaüks enamasti omaenese tarkusest. «Soovituste ja nõuannete saamiseks on meie poole pöördunud peamiselt asutused,» lausus London.

Tänavu hindas linnavalitsus kõrgelt positiivseid jõuluteemalisi üritusi. «Esiletõstmist väärivad muusikakool ja waldorfkool, kes on ikka korraldanud omapäraseid jõulu­üritusi,» rääkis London. «Alati pole kõige eredam see valgus, mis on vaateaknas, vaid see, mis peegeldub vastu inimese südamest ja tegudest.»

«VALGUS LINNA!» TULEMUSED

Tänavu otsustati tunnustada ka heategevusürituste korraldamist ja positiivset jõulutegu.
• 2000-kroonise preemia said muusikakool jõulukontsertide korraldamise eest Jaani ja Pauluse kirikus ning waldorfkool südamliku ja perekeskse ürituse korraldamise eest pärimusmuusika aidas, Indrek Järvekülg Veere tänav 18 eramu ja kinnistu stiilse valguslahenduse eest ning Heino Lään Toome tänav 17 kinnistu üllatava ja lõbusa jõulukujunduse eest.
• 1000-kroonise preemia said Arne Murumäe Lõuna tänav 15 kinnistule muinasjutulise jõulumaa rajamise eest; Andris Freiberg Leola tänav 35 tervikliku ja sümpaatse valguslahenduse eest; Valuoja puiestee 20 (korteriühistu Valuoja 20), valguslahenduse autor Jaanus Toomsalu; Valuoja puiestee 17 (korteriühistu Valuoja 17); Paalalinna gümnaasium ja Aasa külalistemaja.
• Linna tunnuskirja said Uus tänav 56 (omanikud Jaan ja Maia Paavel), Leola tänav 11 (Tauno Tuula), Papli tänav 14 (Helgi Prinzmann), Mai tänav 11 (Urmas Kolga); Kalvi tänav 4a—8 (Rolan Nurmik), lasteaed Männimäe ning kohvik Viljandi, Metsamaahalduse aktsiaselts ja Linette pesupood.
• Positiivse jõuluteo eest tunnustati Bonifatiuse gildi.
Allikas: Viljandi linnavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles