Seitse õde ja venda saavad jõuluks lisa

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel viimaseid päevi on suuremate laste koolis oleku ajal vanematega kodus ainult Andris ja Ragnar: juba õige pea sünnib perre uus pesamuna.
Veel viimaseid päevi on suuremate laste koolis oleku ajal vanematega kodus ainult Andris ja Ragnar: juba õige pea sünnib perre uus pesamuna. Foto: Elmo Riig / Sakala

Halliste vallas elava Tomsonite pere lapsed ootavad innuga jõule, mis tänavu saabuvad pisut teisiti: just pühade ajal peaks ilmavalgust nägema pere kaheksas laps.

Kui Heimtalist läbi sõites Rimmu peale hoida, siis Kaarli poole pöörata ja õigel hetkel suuremalt teelt väiksemale põigata, jõuab õige pea aiaga ümbritsetud talumaja juurde. Aastaid tagasi oli seal ilmselt suur ja jõukas majapidamine, nüüd kasvatatakse oma pere tarbeks kanu, hanesid ja kalkuneid.

Kuuri nurga taga vilksatab vanaema juurest toodud kassi Kitti punane saba. Võõrale autole jookseb vastu linnas elanud pensionäridele kuulunud dogi ja bernhardiini segu Benno, sabas karvanäss Reps ja kunagi ammu perele hoida toodud Muki, kuna Nublu hoiab väärikalt kuudi katusel istudes kõigel silma peal. Nädalavahetusel ja vaheajal silkab õues ringi seitse last.

Just seal elavad Tomsonid, keda ootavad ees nende senise elu erilisimad jõulud.

Igaüks on arvel

Umbes neli aastat tagasi Viiratsi korterelamust maale kolinud Tomsonid on suures majas õnnelikud: lastel on ruumi rahus olla ja mängida. Kui suvel kaovad nad maja taha marjapõõsaste ja viljapuude vahele, siis talvel käivad koos kelgutamas või ehitavad õue uhkeid lumememmesid.

Nagu maal ikka, juhtub suure tuisu ja tormiga, et lambid ühel hetkel kustuvad ja maja mattub pimedusse. Siis otsitakse välja küünlad ja taskulambid ning elu läheb edasi. Kui lastel tuleb kooliminekuaeg ja buss umbe tuisanud teel ei sõida, võetakse kätte labidad ja kaevatakse umbes poole kilomeetri jagu suure teeni lahti.

Seitsme järglase kisa-kära Andres ja Kaja Tomsonit ei häiri. Pigem on nukravõitu siis, kui üht või teist parasjagu kodus ei ole. «Kui mõni laps on päeval kodust ära, tekib väga imelik tunne: keegi on puudu,» lükkab pereema Kaja ümber väite, justkui ei suudaks ta nii paljude keskel hoomata, kes kus on ja mida teeb.

Jõululaps on tulekul

Parasjagu on Tomsonite muidu elavas majapidamises pisut vaiksem. Suuremad lapsed on koolis ning isa ja emaga on kodus ainult kuueaastane Andris ja kolmene Ragnar.

Pereema sõnul võtab kõige enam isa tähelepanu püüdev Ragnar viimast sellest, et on praegu veel pesamuna. Kõigest paari päeva pärast saab ta väikese venna. Arstide arvates 23. detsembril ilmavalgust nägema pidav poiss on pere kaheksas laps ja neljas poeg.

«Tahaksin väga, et ta ootaks natuke ja sünniks hoopis 24. detsembril,» ohkab Kaja Tomson ja patsutab kõhtu, kus poiss end vaikselt liigutab. Pereisa Andres sünnikuupäevast suuremat ei hooli — oleks ainult laps terve ja läheks sünnitus hästi.  

Kuigi pisike tahtis sündida juba novembris ja vanemad teavad kindlalt, et tuleb poiss, pole nad talle veel nime mõtlema hakanud. «Tavaliselt paneme selle ikka näo järgi,» naerab ema, kes ütleb end olevat viimase raseduse ajal söönud nii palju magusat, nagu ei ootakski meessoost järglast.

Pidusöök ära ei jää

Vanemad lapsed Viljandi haiglas ilmale toonud naine tahab sedapuhku sünnitada hoopis Tartus. Pikka sõitu ja halbu teeolusid Tomsonid ei pelga. «Kui muidu sõidab tunnikese, siis nüüd läheb ehk pisut kauem — nii et kui laps tahab tulema hakata, tuleb meil minema hakata,» naljatab Andres Tomson.

Kaja Tomson ei tea sedagi, kas veedab jõuluõhtu pere seltsis või haiglaseinte vahel. Aga isegi kui ema peaks poole vaaritamise pealt Tartu sõitma, ei jää pidu pidamata. «Suurem tüdruk saab kõigega hakkama ja kui ongi vaja abi, tuleb kohale vanaema,» räägib naine veendunult.  

Plaani järgi valmivad Tomsonitel ka sel aastal traditsioonilised jõuluroad — ahjus küpsetatud sealiha, hanepraad ja hapukapsad. Kui tavaliselt on jõululind toodud mujalt, siis nüüd saab prae juba sealsamas talus kasvanud hanest. Laste rõõmuks ootab ees ka ühine küpsetamine: piparkoogid tehakse Tomsonite peres alati ise.

«Suurtes kogustes tuleb ju soodsam ikka ise teha ja tegijaid meil jätkub,» naerab pereema. Poemaiust saavad lapsed ilmselt päkapikkudelt ja jõuluvanalt.

Võistluseks ei lähe

Kui eelmisel aastal käisid lapsevanemad vanaema juurest kuuske toomas kahekesi, siis tänavu tehakse hoopis teisiti. Jõulupuud sõidetakse riigimetsast koju tooma kogu perega. Andres Tomsoni jutu järgi on nad metsaretke ettevõtmiseks oodanud aega, mil koju tuleb ka Tartus õppiv vanim perepoeg Kaido.

Ühiselt tegutseda meeldib lastele vanemate sõnul väga ja tähelepanu saamiseks nad võistlema ei kipu. «Võib-olla on suure pere eelis see, et lapsed on harjunud kõike jagama. Kui tullakse külla ja jagatakse kommi, annab isegi kõige pisem ikka teistele ka,» räägib pereema.

Naerdes jutustab Andres Tomson, kuidas toitu jagavad omavahel rahumeelselt koguni lemmikloomad ja toiduks kasvatatavad linnud. «Kana julgeb minna suure koera kõrvale konti nokkima ning too ei puutu teda.»

Igav ei hakka

Tomsonid elavad Viljandist veidi enam kui 20 kilomeetri kaugusel. Sinna tuleb sõita mööda külavaheteid, mis võivad olla halva ilmaga raskesti läbitavad. Kultuurielu on nende kandis loid ja noortekeskust ei ole — läheduses tegutseb üksnes väike külaraamatukogu. Sellest hoolimata ei tunne lapsed igavust: on nad ju üksteisele seltsiks ja käivad mitmes huviringis.

«Vanemad tüdrukud on kodutütred ja Kaidist saab varsti naiskodukaitsja. Ta tegeleb ka hiphoptantsuga ning teised käivad koolis keele- ja arvutiringides,» pajatab ema laste tegemistest.

Vahel olevat küll kuulda nurinat — tahetakse minna linna ning vaheaega olevat raske sisustada —, kuid muidu olevat lapsed maal ikka tegevust leidnud.

Maal elamise põhiline pluss on Tomsonite meelest see, et erinevalt kitsast linnakorterist leidub seal kõigile ruumi, sest majas on kuus tuba. Kui jääbki kitsaks, on koduõuel ja ümbruskonnas mängumaad ohtralt.

Kel selg suurest mürgeldamisest märg, saab tulla alati tuppa vanemate ning õdede ja vendade seltsi, et ennast ahju kõrval soojendada ja juttu puhudes sõrmed läbi Kitti punase kasuka libistada. Üksindust ei tunta selles majas kunagi.

LAPSED

Tomsonite peres kasvab seitse last ja õige pea lisandub kaheksas.
• Kaido, 17-aastane
• Kaidi, 15-aastane
• Kerli, 12-aastane
• Kairi, 10-aastane
• Andrea, 7-aastane
• Andris, 6-aastane
• Ragnar, 3-aastane
• Pisipoiss peaks sündima 23. detsembril.
Allikas: Kaja Tomson

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles