Lumememmed vajusid päikese käes kössi

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halliste põhikooli õpilased ehitasid kehalise kasvatuse ja tööõpetuse tundide ajal koolimaja ette 18 suurt ja väikest lumememme.
Halliste põhikooli õpilased ehitasid kehalise kasvatuse ja tööõpetuse tundide ajal koolimaja ette 18 suurt ja väikest lumememme. Foto: Inga Tiirats

Kui jaanuaris olid ideaalsed päevad suusatamiseks, siis veebruari viimane nädal tõi kaasa parimad sulailmad, mida talvemõnude nautijad kasutasid kohe lumememmeteoks.

Nii valmis Viljandimaa piiri ääres Ruunaraipel kahe mehe kõrgune memm ning lumemeeste salga võrra said rikkamaks Männimäe lasteaed ja Halliste põhikool.

«Nüüd on nad küll natuke kössi vajunud ja tänahommikuse seisuga on mõnel kujul nina eest ära kukkunud, aga nad olid ikka väga uhked küll,» rääkis Halliste põhikooli õpetaja Milvi Kull möödunud neljapäeval koos kooliõpilastega valmis meisterdatud 18 lumemehest.

«Lumememmedele said ette ka sütest silmad, puuroikad kätte ja porganditest ninad,» tähendas Milvi Kull ja lisas, et direktor oli kodust tollele valgele salgale ninamaterjali toonud.

Direktor käis idee välja

Õpetaja sõnul käis lumemeeste ehitamise idee välja õigupoolest direktor vabariigi aastapäeva aktusel. Mõte oli muidugi juba varem üleval, aga varem polnud lumi sobiv ning seejärel sulas see suisa ära.

Eelmisel neljapäeval klappisid ilmaolud ideaalselt ning kehalise kasvatuse ja tööõpetuse tundide ajal said pea kõik koolilapsed memmesid meisterdada. «Ainult üheksandikud ei jõudnud,» märkis Kull.

Õpetaja rääkis, et lumekujude loomise päev oligi paigutatud just kehalise kasvatuse ja tööõpetuse tundide aega, mil õpilased oleksid nagunii õues, liigutaksid ennast ja õpiksid töövõtteid.

Lastele selline tundide sisustus igatahes meeldis. Milvi Kull tähendas, et nad plaksutasid selle mõtte peale lausa käsi. Väikestel oli plaan, et igaüks valmistab oma memme, kuid nende jaks ei käinud sellest üle. Palle veeretasid nad küll suure õhinaga, kuid üht teise otsa tõsta oli ikka hea koos kaaslasega.

«Üle hulga tegime siis nad väiksematele valmis ja suuremad said ise oma võimsate lumememmedega ühele poole,» jutustas õpetaja, kes ka ise meisterdamisel käe külge pani.

Kuuendikud tegid klassiga ühe eriti suure lumemehe. «See võis nii kaks meetrit kindlasti olla,» lausus Kull ja lisas, et poisid tegid õhtul juurde teisegi suure memme. Kui teised memmed seisid kooliesise puukuke ümber, siis see sai lumekindluste valvuriks puude alla.

Ka Männimäe lasteaia pere sai möödunud nädalal hakkama hulga lumememmedega. Kuus neist tervitas mitu päeva lasteaialapsi otse maja ees, kuid teised on hoovi peal laiali. Lasteaiaõpetaja Kersti Puusild märkis, et ega täpselt oskagi enam öelda, kui palju lumememmesid selle sulalumega õuele kerkis, aga palju oli neid igatahes.

Memmed aina salenevad

«Nüüd nad juba järjest sulavad, nädalavahetusel oli ju nii ilus päikeseline,» rääkis ta ja tõdes aknast välja vaadates, et majaesistel memmedel on juba pead otsast ära vajunud.

Memmesid oli ehitatud ka lasteaia juurde kaskede alla pinkide peale. «Need tehti ilmselt neljapäeval või reedel. Nad istuvad seal pinkide peal reas ning väikesed ja suured nagu jutustaksid omavahel,» kirjeldas Puusild. Õpetaja tõdes, et ka neile on päike liiga teinud ja lumememmed on ikka väga kõhnaks jäänud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles