Piimatootjad vibutavad Tere poole rusikat (1)

Rannar Raba
, Sakala vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tere kaubamärki kandvates tsisternautodes loksub Viljandimaal lüpstud piima üpris vähe, sest enamik siinsetest karjapidajatest ei soovi rahast ilmajäämise kartuses oma toodangut sellele ettevõttele müüa.
Tere kaubamärki kandvates tsisternautodes loksub Viljandimaal lüpstud piima üpris vähe, sest enamik siinsetest karjapidajatest ei soovi rahast ilmajäämise kartuses oma toodangut sellele ettevõttele müüa. Foto: Elmo Riig / Sakala

​Oliver Kruuda juhitava aktsiaseltsi Tere maine on Viljandimaa suuremate piimatootjate silmis kehv. Osa karjapidajaid hoidub juba ammu teadlikult sellele ettevõttele oma toodangut müümast, teised lakuvad oma sõnul seni halbadest kogemustest saadud haavu.

Tere sattus taas avaliku huvi orbiiti eelmisel nädalal, kui Harju maakohus andis loa alustada ettevõtte saneerimise protsessi. Lühidalt seletades tähendab see katset päästa makseraskustesse sattunud firma. Kui selle protsessi keskmes on pank, kes pole nõus Tere võetud investeerimislaenu tagasimaksegraafikut pikendama, siis laiemas plaanis on ettevõttel ka hulk teisi umbusaldajaid.

Üks Viljandimaa tuntumaid liha- ja piimatootjaid, osaühingu Saimre omanik Toivo Teng tunnistas, et müüs käesoleva aasta alguseni Terele piima, kuid on nüüdseks probleemide tõttu sellele koostööle joone alla tõmmanud.

Seda, mis täpsemalt tema ja Tere vahel vastasseisu põhjustas, ei soovinud Teng selgitada. «Meil on ilmselt kohtuvaidlus tulemas ning seetõttu ei taha ma selle ettevõtte kohta ajalehes ühtegi kommentaari anda,» lausus ta.

Raha tuleb raskelt

Kõpu mõisa vahetus naabruses suurt lehmalauta pidava osaühingu Kõpu PM juht Tõnu Vreimann rääkis, et nemad on seni Terele piima müünud ja teevad seda arvatavasti ka edaspidi. Samas tunnistas temagi, et firmade omavaheline asjaajamine pole olnud nii ladus, kui võiks olla.

«Piima on nad meilt alati ära viinud küll, aga raha kätte saada on olnud paras vaev. Kui üle ei küsi, siis ei tule midagi,» kõneles Vreimann.

Kõos tegutseva osaühingu Mangeni PM juhataja Meelis Venno nentis, et temal pole alust Terele etteheiteid teha, kuid märkis kohe, et ei usalda Oliver Kruudat ega tema lähemaid äripartnereid. «Meie Laeva ühistu müüs paar aastat tagasi piima UP Varule, kust see läks omakorda Teresse. Sinna auku kadus meil 140 000 eurot,» kurtis ta.

Venno ei hoidnud Tere mainest kõneldes värvikaid sõnu kokku. «Kruuda on nagu hunnik õnnetust, kellega kogu aeg midagi juhtub. Samas näib, et keegi kuskil väga kaitseb teda. Vastasel juhul ei saaks ta alatasa selliseid lontruse käike teha.»

Seda, et kohus soostus Tere saneerimismenetlust alustama, peab Meelis Venno kõnealuse majandusharu seisukohalt pigem halvaks uudiseks. «Terele antakse taas mitmeks aastaks prii leib ja võimalus nullist uusi võlgasid koguma hakata. Tule taevas appi! Kuidas küll riik sellist asja võimaldab?» kritiseeris ta.

Tarvastu vallas viljakasvatuse ja piimakarja pidamisega tegeleva osaühingu Karpo juht ja omanik Kalev Nurk ütles, et tema on kogu oma tegevuse vältel püüdnud Oliver Kruuda äridest eemale hoida. «Mina müün toodangut läbi Tartumaa Piimatootjate Ühistu ja seda on Tere mitu korda enda poolele meelitada püüdnud. Samas on meiega just viimasel ajal liitunud mitu firmat, kellel on Terega varasem kokkupuude, ja nad on olnud raudselt samasse ämbrisse astumisele vastu. Ütlevad otse, et ei taha enam mitte kunagi Kruudaga maadelda, sest tema käest ei ole võimalik raha kätte saada.»

Tunnistab tõrkeid

Sakala järelepärimisele vastates tunnistas ka Oliver Kruuda ise, et Terel on olnud piimaraha väljamaksmisega ohtralt viivitusi. Tema sõnul on selle taga sama asjaolu, mis viis hiljuti saneerimisprotsessini.

«Erinevalt teistest ei ole meil laenurahale ligipääsu ja see on muutnud olukorra keerukaks,» sedastas suurettevõtja. Samas rõhutas ta, et firma annab endast parima, et toorpiima eest esitatavad arved saaksid võimalikult kiiresti tasutud.

«Mis puudutab näiteks Kõpu PM-i, siis ma pean seda meie jaoks väga heaks partneriks ning hindan selle juhti kõrgelt. Kavatsen temaga lähiajal kohtuda. Tervitage teda minu poolt,» lausus Kruuda Sakalale.

Nende tagamaade koha pealt, mis puudutavad vastasseisu osaühinguga Saimre, jäi ka Oliver Kruuda sarnaselt Toivo Tengiga kidakeelseks. «Tõsi on see, et meie koostöö lõppes, aga rohkemat ma ei saa öelda,» nentis ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles