Kaitse veebikontot nagu oma kodu

, Politsei- ja piirivalveameti veebikonstaabel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
veebikonstaabel Andero Sepp
veebikonstaabel Andero Sepp Foto: Politsei ja piirivalveamet

INTERNETIAJASTUL ON veebiturvalisuse ja privaatsuse küsimused üha aktuaalsemad, kuid inimeste oskused on küberruumis valitsevate ohtude ennetamiseks ja nendega tegelemiseks sageli puudulikud.

Mis tahes veebikontot on hea võrrelda oma koduga. Kodust lahkudes lukustame alati ukse ja kanname hoolt, et sinna ei pääseks võõrad oma äranägemise järgi tegutsema. Kui naaber on ukse lahti unustanud, ei sisene me omavoliliselt tema koju, vaid võimaluse korral sulgeme ise ukse ja teavitame naabrit olukorrast. Sama loogika peaks kehtima nii enda kui teise inimese veebikontode «uste» puhul. Reaalsuses seda paralleeli aga ei tajuta.

POLITSEI- JA PIIRIVALVEAMETI veebikonstaablid on viimase kahe aasta jooksul nõustanud inimesi internetiturvalisuse teemadel enam kui 10 000 korral. Pöördumiste seast kerkib järjest enam esile küberjälitamine, mis on ebaseadusliku jälitustegevuse vorm veebiruumis. Küberjälitamine hõlmab teise inimese korduvat, varjatud ja tahtlikku jälgimist tehniliste vahendite abil eesmärgiga koguda jälitatava kohta andmeid. See on teostatav juhul, kui inimese veebikontod ei ole piisavalt turvatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles