Keskaegne jõulumaa köitis tähelepanu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval Bonifatiuse gildis käinud Surju põhikooli lapsi tervitas uksel narr, kelle rolli täitis Marek Sandermat.
Teisipäeval Bonifatiuse gildis käinud Surju põhikooli lapsi tervitas uksel narr, kelle rolli täitis Marek Sandermat. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui Viljandi Bonifatiuse gildi naised tänavu laste jõulumaa välja kuulutasid, ei lootnud nad, et see osutub nii populaarseks: kahe nädala jooksul soovib majakeses aega veeta peaaegu pool tuhat last.

«Nii suur huvi tuli meile tõesti üllatusena,» tunnistas üks Bonifatiuse gildi eestvedajaid Monika Pill. Mittetulundusühing korraldab sellist jõuluprogrammi esimest aastat.

Pill luges märkmikust kokku, et 6.—22. detsembrini käib Väike-Turu tänava majast läbi umbes 450 last. Huvitaval kombel tuleb enamik neist väljastpoolt Viljandimaad. Kodumaakonnast on ennast registreerinud vaid neli kooli.

«Algul arvestasime, et võtame vastu ühe grupi päevas, kuid nüüd võõrustame enamikul päevadel kahte gruppi,» tõdes gildi teine juht Ülle Priks. «Küllap on meie pakutav programm teistsugune kui mujal.»

Jõulumaa ilma kuuskedeta

Bonifatiuse gildi programmis ei ole päkapikke, jõuluvanasid ja kuuski. Seal lõbustavad lapsi hoopis narr ja keskaegsed käsitöölised, kes õpetavad külalisi kingitusi meisterdama.

Kui Surju põhikooli viienda klassi lapsed teisipäeva õhtupoolikul gildimajja jõudsid, juhatas narr nad kõigepealt jutuvestja juurde. Kaupmeheprouaks kehastunud Kersti Sirel kõneles mattidel istet võtnud rüblikutele nii keskaegsetest kui uuematest jõulukommetest, ärgitades neid vestluses kaasa rääkima.

«Kasutan ikka tõepäraseid arve ja fakte, mida olen raamatutest ja kroonikatest kogunud,» lausus Sirel.

Pärast vestlusringi ootas lapsi meisterdamistund. Poisid ja tüdrukud jagunesid kodadesse, kus meistrid õpetasid neid valmistama linnumaja, seepi, nahast vööd, ehteid või märkmikku ning klaasist ja pärlitest kaelaehteid.

Hiljem said külalised oma loovust üles näidata sellega, et täitsid ühe tapeedirulli tagumise poole lõbusate joonistustega. Teisel korrusel mänguruumis võis auru välja lasta pimesiku, täringumängu ja teiste keskaegsete mängudega. Kes soovisid, lasid hoovis võidu vibu.

Päeva lõpetuseks katsid võõrustajad lastele laua. Leivast kausis serveeriti läätsesuppi ning pärast võis maitsta keskaegset leivamaiust ja jõuluvürtsidega ürditeed.

Ülejääk läheb loomadele

«Väiksemad lapsed ei jõua tavaliselt leivakausse ära süüa ning me korjame need pärast kokku ja viime loomade varjupaika. Mõnus tunne on, kui saad jõulude eel teistele midagi head teha!» kõneles Ülle Priks. «Mõtlesime, et pärast pühi teeme gildirahvaga sinna külaskäigu ja käime loomadega jalutamas.»

Kodutee said Surju lapsed jalge alla võtta alles pärast kolme tundi tegutsemist.

KAVA
Programm kestab kolm tundi.
• Bonifatiuse gildi jõulumaal käib kibe tegutsemine 22. detsembrini.
• Esmaspäevast neljapäevani võetakse seal vastu kaks koolilaste rühma päevas.
Allikas: korraldajad

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles