Külm ründab. Olge külmast kavalamad

, terviseekspert
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakane loob imelisi vaatepilte ja võib kaasa tuua tüütu tõve.
Pakane loob imelisi vaatepilte ja võib kaasa tuua tüütu tõve. Foto: Elmo Riig

Talv on käes ja arsti vastuvõtule pöördub üha enam inimesi, keda on tabanud mõni viirusnakkus. Külm nõrgendab inimese immuunsüsteemi ja teeb nakkusele tee vabaks.

Kuidas saab inimese immuunsus nõrgeneda, kui ta käib soojalt riides, teeb sporti ja toitub tervislikult?

Aeg-ajalt me siiski külmetame, oleme stressis, üle töötanud ja väsinud. Kergesti võib nakatuda lasteaias, koolis või mujal, kus on koos palju inimesi. Piisknakkusena kanduvad viirused edasi mustadelt kätelt ja pindadelt ning siis, kui aevastame või köhime. Haigestumist võib põhjustada juba üsna väike arv viirusi — kõik sõltub sellest, kui tugev ja terve on inimese immuunsüsteem.

Iga külmetushaigus pole gripp

Nohu, köha, kurguvalu, kõhulahtisus ja sageli ka palavik on iseloomulikud paljudele haigustele ning neid põhjustavad viirused muutuvad kogu aeg.

Oluline on teada, et nohu, köha või halb enesetunne ei pruugi talvel tähendada tingimata grippi. Viimati mainitugi on viirusnakkus, kuid selle tekitajad on teised ja tõbi võib kulgeda väga raskelt — eriti krooniliste haiguste põdejatel ja lastel. Üks tõhusamaid vahendeid seda vältida on vaktsineerimine.

Mida teha, kui tekivad esimesed haigustunnused: ninas või kurgus kipitab, pea valutab, käed ja jalad külmetavad või tunduvad valulikud ning väsimus on kallal? Abi tuleb endale anda juba esimeste tundide jooksul.

Kui on tunne, et haigus kipub kallale, tuleb jätta füüsiline töö pooleli ja minna kibekiiresti koju sooja.

Hea on varuda endale aegsasti tervisetooted, mis aitavad immuunsüsteemi ning on kindlad ja tõhusad. Soovitan A. Vogeli Echinoforce® tinktuuri. Selle värsketest taimedest valmistatud tõmmise aktiivsed toimeained (alküül­amiidid) ei lase viirustel tungida limaskesta rakkudesse ning hävitavad need, mis on juba rakku jõudnud. Niisiis võitleb tinktuur peale sümptomite ka haiguse põhjusega.

Soovitav on võtta vähemalt nädala jooksul kolm korda päevas 20 tilka. Et teised pereliikmed ei nakatuks, tuleb neile anda Echinoforce® tinktuuri kolm korda päevas 10—20 tilka. Seda võib kasutada haiguspuhangute ajal paari-kolme nädala vältel ka ennetavalt.

Leevendab kurguvalu

Jooge ohtralt sooja vedelikku. Hästi sobivad gripi-, kummeli- ja ingveritee. Nii hakkab organism higistama ja selle aktiivsus suureneb. Tehke endale jalavanne või hingake sisse sooja auru.
Apteekides on mõistliku hinnaga saada PoHo inhalaatorid ja eeterlike õlide segu. 200 ml kuuma vee kohta tuleb panna üks tilk õli ja hingata viis minutit — see leevendab kurguvalu ja muudab hingamise lahtisemaks.

Varuge peale Echinoforce® tinktuuri koju ka C-vitamiini, mis tugevdab samuti immuunsüsteemi.

Palavik on immuunsüsteemi kaitsereaktsioon, sestap ärge kippuge seda kohe paratsetamooliga langetama. Kui kehatemperatuur on püsinud pikka aega üle 38°C ning tekib peavalu, aitab see ravim mõlema sümptomi korral. Paratsetamooligi peaks koduapteegis varuks olema.

Muutke enda olemine ja elamine soojaks ja mugavaks ning ärge unustage puhata ja magada.

Haiguse järel aitavad energiat taastada greibid, multivitamiinid ja Q10 preparaadid.

SOOVITUSED
Ärge käige haigena tööl: jääte veel haigemaks ja nakatate ka teisi.
• Hakake viiruste vastu võitlema võimalikult ruttu.
• Ärge kasutage ainult sümptomaatilist ravi (näiteks nohu- ja köharohtu). Vahel võib ksülometasoliin nohu küll natukeseks ajaks ära võtta, aga see tuleb tagasi. Ühtlasi võib ravim rikkuda nina limaskesta.

Allikas: Kaupo Ole

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles