Suusarajad

Egon Valdaru
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ülevaade Viljandi maakonna suusaradadest

Viljandi

Igor Tavaste ütles, et tavakohaselt on Viljandis tänavu sisse aetud kolm suusarada. Järve ümber kulgevast 13,5-kilomeetrisest rajast on valgustatud 2,2 kilomeetrit. Valuoja orus on 1,5-kilomeetrine tänavavalgustusega rada. Kolmandana on suusasõprade käsutuses 6-kilomeetrine trass vanal raudteetammil.

Tavaste tõdes, et üldiselt on rajad korralikud, aga tugevama lumesaju ja tuisu korral võib olukord olla kehvem. Läbitavust on halvendanud ka see, et rajamasinal läks läinud nädalal suure lumetormi ajal veopump läbi. Selle nädala lõpuks peaks see Igor Tavaste sõnutsi Soomest tagasi tulema ning siis olukord paraneb. «Seni ajame läbi lumesaaniga, aga sellega ei jõua igal pool lund korralikult kinni vajutada ning raske on kvaliteetset tööd teha.»

Abja-Paluoja

Abja-Paluoja suusaentusiast ja rajameister Riho Ots rääkis, et seal on pärast suurt lund rajad väga heas seisukorras, kuid loomulikult mõjutavad seda sajud.

Abja-Paluojal on 0,4-, 2-, 2,5- ja 3,5-kilomeetrine rada. 2 kilomeetri pikkune rada on valgustatud iga päev kella 21.30-ni. Suuski saab koolist laenata esmaspäevast reedeni kella 16—21, kuid nagu Riho Ots nentis, on laenutus mõeldud enamasti siiski kooliõpilastele.

Suusaraja lähedal Abja gümnaasiumi õpilaskodus pakutakse kuni 30 inimesega treeningurühmadele ka majutust.

Karksi-Nuia

Selleks talveks taastatud suurepärase profiiliga Sokaoru terviserada Karksi-Nuia külje all on sealse eestvedaja Andi Sõmmeri jutu järgi väga heas korras. Seni on ta rada korras hoidnud vana buraaniga, aga kohe peaks saabuma eurorahaga soetatud uus rajamasin.

Avatud on 1-, 2-, 3- ja 5-kilomeetrine ring. Rajale minna on võimalik Sõmmeri sõnutsi kolmest kohast, näiteks vanalt Abja teelt ja paisjärve laste ujumiskoha juurest. Kivistiku tänava lõpus on avatud 1,5-kilomeetrine rada.

Sõmmer kurtis samas, et peavalu valmistavad ATV-ga sõitjad, kes rada lõhuvad. «Esmaspäeval läks jupp aega, et ATV-ga sissesõidetud jälgi tasandada. Samuti teevad muret koerajalutajad. Usun, et need mured on kõikide suusaradadega üle riigi,» rääkis ta.

Sõmmer lubas üles panna keelumärgid, sest turvamehi pole mõeldav palgata.

Saarepeedi

Saarepeedil on kooli kehalise kasvatuse õpetaja ja suusatreeneri Elmar Põderi jutu järgi sisse aetud 2-kilomeetrine valgustatud ring. Valgustus on seal kella 16—20.

Saarepeedil käib pidevalt suusatrennis 30 last. «Fanaatilist huvi siiski pole, suusatamine on ikka raske ala,» nentis Põder.

Suusatreener rääkis, et lund on palju ja see on kohev. «Buraan kipub aeg-ajalt jõuetuks jääma. Kuidagi saame ikkagi hakkama: trennid on ju pidevalt peal.»

Päri

Päri spordihoone juures on suusatajate kasutuses 2-kilomeetrine ring. Selle eest hoolitseb buraaniga sealne entusiast ja spordielu eestvedaja Leho Estorn. «Jõuludeks tahan saada sisse ka 3-kilomeetrise ja edaspidi veel 5-kilomeetrise raja,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles