Keraamikaahjust hakkab tulema tarbeasju ja kunsti

Egon Valdaru
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuhalaane külavanem Enn Sarv võib rõõmustada, sest esimeste savitööde põletamine õnnestus.
Tuhalaane külavanem Enn Sarv võib rõõmustada, sest esimeste savitööde põletamine õnnestus. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Tuhalaane küla sai äsja endale korraliku keraamikaahju. Selles tugevaks põletatud esemed  kuluvad enda tarbeks, aga ka kinkimiseks ja laatadel müümiseks.

Tuhalaane külamaja juhataja Anneli Anijärve sõnutsi hakkab ahi teenima nii kohalikke kui ümbruskonna käsitööhuvilisi. Esimestena põletati Polli käsitööringis tehtud asju.

«Elekter läks õhtul ära just siis, kui esemed olid ahjus, aga õnneks oli vajalik kuumus juba kätte saadud. Vastasel korral oleks savilaar raisku läinud,» rääkis Anijärv.

600-kraadisel eelpõletusel käinud tassid, potid ja alused glasuuritakse ning lähevad veel kord ahju. «Varem pidime tehtud savitooteid põletuseks Viljandisse või Karksi-Nuia viima,» ütles külamaja juhataja. «See oli tülikas, pealegi on esemed üsna õrnad. Just sel põhjusel 42 000 krooni maksva ahju soetasimegi.»

Toetust ahju ostmiseks saadi Leader-programmist. Tuhalaane külavanem Enn Sarv ütles, et tavakohaselt tasub PRIA toetussumma tagantjärele. «Esialgu andis selle toetusena Karksi vald. Nad on meid alati suuremate projektide puhul aidanud.»

Külamajas tegutsevas käsitööringis on keraamika valmistamist juhendanud Viivika Sarv, kes on seda Karksi-Nuia ringis õppinud. Tulevikus loodetakse Eve Rahno-Kotsarile, kes õpib praegu Põltsamaa ametikoolis. Noore andeka kunstniku jälgi on Tuhalaanes juba mitmel pool, näiteks on ta kaunistanud sealse mänguväljaku.

«Tuhalaane on olnud ajalooliselt käsitööliste küla. Tundub, et see pisik on rahvas säilinud,» lisas Enn Sarv.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles