Kommentaar. Rahvussport

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Suurmägi
Marko Suurmägi Foto: Marko Saarm / Sakala

Kelly Sildaru suurepärane sõit ja võit X-mängudel ei tee vigursuusatamist eestlaste rahvusspordialaks. Ei maksa loota ega tahta, et Eestis lähevad rahakraanid lahti ja seni üsna tundmatu ala edendamiseks hakkavad eurod voolama. Kindlasti ei tähenda Kelly Sildaru edu, et nädalas korra või paar trenni mõttes palli mängivad või jooksmas käivad keskealised mehed loobuvad oma senisest harrastusest ning hakkavad enne õhtuse õllepudeli juurde asumist suusamäel pöördeid ja saltosid tegema.

Vigursuusatamine on nagu sumo või Ameerika jalgpall ehk eestlastele edukas, kuid meie spordisüsteemist väljapoole jääv ala. Meil on nendel aladel küll oma säravad tipud, kuid pole organiseeritud treenimistööd ega ka järelkasvu.

Sumo harrastatakse tipptasemel vaid Jaapanis. Seega on igati loogiline, et selle ala superstaarid on jaapanlased või Jaapani naabruses asuvate riikide sportlased. Eesti mehe Kaido Höövelsoni jõudmine yokozuna kandidaadi tasemele ja Imperaatori karika võitmine tundub täiesti ebaloogiline, ometi on see reaalsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles