Harrastajal pulbriga jännata ei tasu

Madis Luik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suuskade hooldamiseks ja määrimiseks on palju võimalusi ja vahendeid. Kõigil töödel on oma nõksud ja nipid, mida neljapäeval Saarepeedil tutvustas osaühingu Nevene esindaja Rain Jaaksoo.
Suuskade hooldamiseks ja määrimiseks on palju võimalusi ja vahendeid. Kõigil töödel on oma nõksud ja nipid, mida neljapäeval Saarepeedil tutvustas osaühingu Nevene esindaja Rain Jaaksoo. Foto: Elmo Riig / Sakala

Monikaks ristitud lumetuisk purustas paljudes Eestimaa piirkondades detsembrikuu lumerekordid ning vähemasti Mandri-Eestis ei saa suusarajameister nii pea hõlpu.

Tõelistel suusasõpradel on esimesed kilomeetrid kindlasti sõidetud, aga tõenäoliselt leidub neidki, kes alles plaanivad lumelauad panipaigast välja koukida või sootuks uued muretseda.

Kõik algab suuskade valikust

Neljapäeval Saarepeedi spordiklubi eestvõttel suusahooldus- ja määrdekoolitust korraldanud Rain Jaaksoo jutu järgi pole tähtis, mis summa suusahooldusele kulutatakse: kui sõitjal on all sobimatud spordivahendid, ei aita miski.

«Õige suusk on kõige alus, igaüks peab valima oma kaalule ja pikkusele vastava,» rõhutas spetsialist. Jaaksoo sõnul on sõita võimalik igasuguste asjadega, ent libisemise põhieeldus on ikkagi õige suusk.

Pühapäevasuusatajal on kõige mugavam ja kergem moodus leida endale sobilik kauplusest asjatundlike müüjate abiga. Enamasti on nood valmis vastama ka kõige asjatundmatumatele küsimustele ja jagama soovitusi. Harrastajale, kes suuskade hingeelust suurt ei tea, pole paraku ka usaldusväärse kaupluse leidmine käkitegu.

Puhasta parafiiniga

Rain Jaaksoo selgitust mööda vajab hea libisemise saavutamiseks hooldust iga suusk — mida uuem, seda sagedamini. Mõistagi võib lasta esimese hoolduse teha spetsialistil. «Tavaline parafiiniga määrimine pole teab mis keeruline, enamik saab sellega ka kodus hakkama,» kõneles Rain Jaaksoo.

Alustada tasuks suuskade, eelkõige juba varem lumel käinute puhastamisest. Selleks on mõistlik kasutada pehmemat parafiinisegu. Seda on suusapõhjale lihtne kanda kuumalt raualt nõrutades.

Seejärel on vaja parafiin rauaga mõõdukalt soojendades ühtlaselt laiali ajada ja lühiajalise jahtumise järel liigne kaabitsaga eemaldada. Peenem puhastustöö tuleb lõpetuseks teha spetsiaalse harjaga. Sama töö soovitas Rain Jaaksoo muide ette võtta kevadel pärast viimast sõitmist.

«Jahutamiseks ei ole mõistlik suuski välja viia: see pole neile hea,» lisas ta.

Suusapoodides saadavaid puhastusvedelikke Jaaksoo libisemispindadel kasutada ei soovita, need on mõeldud eelkõige pidamismäärde eemaldamiseks. Tema jutu järgi pakuvad eri firmad spetsiaalseid suusapõhjade puhastamise vedelikke, ent sama töö teeb ära ka lakibensiin. «Libisemispindu hooldades on mõistlik vedelikke vältida ning piirduda parafiiniga,» selgitas Jaaksoo ning lisas, et kui pidamismääret satub suusapõhja libisemisosale, on mõistlik see maha võtta paberkäteräti ja kuuma rauaga.

Tasub proovida

Algajatel esimest korda rauaga uue suusa kallale kippuda ei maksa, eriti kui tegu pole spetsiaalse töövahendiga, vaid — nagu enamikus kodudes — selleks tarbeks kasutusel oleva vana triikrauaga. Kätt tasub proovida mõne vana suusa peal.

 «Sileda põhjaga vana triikraud teeb selle töö suurepäraselt ära, veidi keeruline on ehk leida parafiini sulatamiseks sobiv temperatuur,» kõneles Rain Jaaksoo. Tema ütlemist mööda on õige temperatuur enamasti pakendil kirjas. «Oluline on, et suusapõhi saaks ühtlaselt kaetud, rauaga sulatatud määre ei tohi seal kauaks läikima jääda, vaid peab kiiresti hanguma,» manitses ta.

Et libisemine oleks hea ja kestaks kaua, on otstarbekas katta suusapõhi kolme parafiiniga: alumine on kõige külmema ilma oma, seejärel tuleb selle päeva suusailmale sobivast astme võrra kangem ning kõige peale päevale sobiv kiht. Neid kõiki töödeldakse ühesuguse protseduuriga.

Rain Jaaksoo jutu järgi areneb tänapäeva suusa- ja määrdetehnoloogia kiiresti ning valik ulatub parafiinidest moodsate geelideni.

«Pühapäevasuusatajatel pole erilist mõtet kallite pulbrite ja geelidega jännata,» kõneles ta, «küll aga sobivad neile kiirmäärded.»

Kiirmäärdeid julgeb Jaaksoo soovitada inimestele, kes teevad kuus mõne keskmise pikkusega suusamatka. «Nende toime kaob ruttu: lumest sõltuvalt kestab see viis kuni kümme kilomeetrit, aga neid on mugav käsitseda,» lausus ta.

Hooldusvabad suusad

Neljapäeval asetleidnud suusahoolduse koolitus kippus ehk pühapäevasõitjale meenutama raketiteaduse loengut. Rain Jaaksoo on nõus väitega, et pulbrite, klotside ja geelide kasutamine on eeskätt mõeldud heade sporditulemuste saamiseks. Tõsi küll: maratonidel tulevad sellised teadmised kasuks ka pühapäevasõitjatele.

Rain Jaaksoo jutu järgi toimib enamik suusamäärdeid ühte moodi ning kasutaminegi on kõigil üldjoontes üks.

Moodsa tehnoloogia abil on välja töötatud ka hooldusvabad suusad, mis sobivad nii libisemise kui pidamise poolest peaaegu kõigisse oludesse. Harrastajale veidi keerulisena tunduvast hooldusest vabastavad imesuusad on Rain Jaaksoo teada müügil olnud paar aastat. «Nende libisemine peaks olema tavasuusa omast siiski umbes kümme protsenti kehvem,» tõi ta esile miinuse. «Minu teada pakub selliseid kaks Soome tootjat.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles