Sahamehed rassivad ööpäev läbi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumeuputus ja tuisk tõid teehooldajatele ülipikad tööpäevad.
Lumeuputus ja tuisk tõid teehooldajatele ülipikad tööpäevad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Alates neljapäeva hommikust, mil tuisk ja lumesadu algasid, pole enamik teehooldajaid saanud eriti mahti hinge tõmmata, kuid selle eest on suuremad teed läbitavad.

«Mehed unustavad sellise sõna nagu «puhkus» üldse,» lausus Viljandi tänavaid hooldava aktsiaseltsi Veolia Keskkonnateenused Lääne regiooni juht Jaan Viljas. «Üks ütles söögipausile tulles, et unustab kodu ka ära.»

Tänavad on lahti

Viljase sõnul on firma autod ja traktorid neljapäeva hommikust saadik teid puhastanud ja reede hommikuks olid kõik linnatänavad mitu korda läbi käidud. «Usun, et oleme oma tööga rahuldavalt hakkama saanud.»

Viljandi abilinnapea Rein Triisa leidis, et ilmaolusid ja masinaid arvestades pole tänavate korrashoiuks ilmselt võimalik rohkem teha.

«Kui ma täna öösel Viljandisse jõudsin, oli siin lihtsam liigelda kui Tallinna—Tartu maanteel,» tunnustas ta.

Reede hommikul Viljandimaa teede olukorraga tutvunud aktsiaseltsi Sakala Teed juht Toomas Leppik kinnitas, et kõik põhiteed olid sõidetavad. «Loomulikult lükkab tuisk teele vaalud ning siis lükkab sahk jälle vaalud teelt ära,» kirjeldas ta eile hommikul sahameeste lõppematuna tundunud võitlust.

Bussid pääsevad läbi

Lisaks põhilistele liiklussoontele üritab ettevõte puhtana hoida neid väiksemaid teid, mida kasutavad bussid. Bussijuhtide hinnangul oli suurem osa teedest läbitavad, kuid oli ka mitu liini, millel eile kas osaliselt või täielikult sõita ei saanud.

«Mingist hooldustsüklist selliste ekstreemsete olude tõttu rääkida ei saa,» tunnistas Leppik. Ühe ööpäeva jooksul sadas maha 30 sentimeetrit lund ning erakordsed ilmaolud algavad juba 10 sentimeetrist.

Viljandi kõnniteede eest hoolt kandva osaühingu Floreas Viljandi juhataja Margus London istus eile hommikul ka ise traktoriroolis. Tema arvates ei tule lööktööle lõppu enne tänast hommikut, sest päris paljudes kohtades on vaja avada umbes kõnniteeotsi, puhastada parklaid ja teha muud järelkoristust.

Sakala Teedel oli lumesaju ajal pidevalt tööl üheksa höövlit, kümme hooldusautot, neli suurt traktorit ja kaks Unimogi. Veolia Keskkonnateenused pani välja kolm autot, neli traktorit ja kaks frontaallaadurit, Floreas Viljandil võitlesid lume vastu aga kolm traktorit, üks esilaadur ja viis labidameest.

Ehkki liiklusolud olid eile keerulised, oli Viljandi politseile kella 14-ks teada antud vaid ühest õnnetusest: nimelt oli Vana-Võidus sahk aia ära lõhkunud.

Neljapäeva õhtul põrkasid Viljandis Tallinna tänaval Centrumi juures kokku kolm autot, kuid inimesed õnneks kannatada ei saanud.

PALVE

Rein Triisa,
Viljandi abilinnapea

Lume tõttu kitsaks muutunud tänavatel tuleb liiklejatel üksteist austada ja mööda lasta. Ka jalakäijatel pole mõnel pool muud võimalust kui sõiduteel käia.
Peatänavate puhastajatele teevad suurt muret parkivad autod. Palume autoomanikel, kui vähegi võimalik, praegu mõne muu parkimiskoha leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles