Liinimehed panevad kurepesade alla uued juhtmed

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitme aasta kogemused näitavad, et toonekured vanu pesi naljalt maha ei jäta ja põlgavad plastfiibrist alused ära.
Mitme aasta kogemused näitavad, et toonekured vanu pesi naljalt maha ei jäta ja põlgavad plastfiibrist alused ära. Foto: Elmo Riig / Sakala

Et valge-toonekurgi pole õnnestunud elektripostidel pesitsemisest võõrutada, on liinimehed hakanud pesade alla panema isoleerkihiga juhtmeid, mida lindude söövitavad väljaheited ei riku.


Aastate eest püstitasid Jaotusvõrgu töömehed mitmel pool Eestis liinimastidele rajatud kurepesade kõrvale teise posti plastfiibrist pesaalusega.


Linnud on omaks võtnud üle poolte pesaalustest ja see arv aastati mõnevõrra kasvab.

«Praegu me enam uusi tehisaluseid ei paigalda,» lausus osaühingu Jaotusvõrk käiduosakonna peaspetsialist Ranno Puumets. Selle asemel vahetatakse pesaalused paljasjuhtmed isoleeritud juhtmete vastu. «Sellise meetodiga segame kurgede elu vähem,» sõnas Puumets.

Kaetud juhtmed on paremad veel sellepoolest, et siis ei tekita lühiseid ka traadijupid, mille linnud on kohale toonud, ning suurte pesade surve juhtmetele.

Enamik tehispesaaluseid paigaldati 2003. ja 2004. aastal. Siis panid liinimehed keskkonnainvesteeringute keskuse kaasrahastamisel üles 176 pesaalust. Jaotusvõrk on neid paigaldatud kahesaja ringis, Viljandimaale seitse.

Puumetsa sõnul on lindude valik etteaimamatu ning üsna tihti jääb arusaamatuks, miks on linnud valinud just säärase paiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles