Jõulupuu saab koju tuua riigimetsast

Tea Raidsalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmandat aastat pakub riigimetsa majandamise keskus (RMK) huvilistele võimalust endale riigimetsast sobiv kuusk leida. Viljandimaal korraldab kuuseretki Aimla looduskeskus.

Kes soovib endale tuua metsast jõulupuud, aga ei tea, kust seda võtta tohib, on oodatud riigimetsa juhendatud kuuseretkele.

RMK loodushoiuosakonna Kesk-Eesti piirkonna juhataja Ly Laanemetsa sõnul pakutakse tulijatele enne metsaminekut looduskeskuses lühiprogrammi.

«Räägime, mis puu on kuusk, kus ta kasvab, missugused loomad ja linnud teda vajavad, kuidas vanarahvas kuuske kasutas ning muidugi tutvustatakse teda ka jõulupuuna,» loetles Laanemets. «Ühtlasi jagatakse näpunäiteid, kuidas jõulupuud hoida nii, et ta võimalikult kaua toas vastu peaks.»

Lastel on võimalik meisterdada ning looduskeskuses ringi vaadata. Pakutakse taimeteed ja piparkooke.

Koos perega metsa kuuske otsima

Seejärel minnakse koos juhendajaga metsa, kus igaüks saab endale kuuse valida. Puu saab pakkida biolagunevasse kilekotti.

Ly Laanemetsa hinnangul on kuuseretkede sihtrühm pered. «Eelmised aastad on näidanud, et lastele on suur rõõm lumises metsas koos vanematega rassida ja jõulupuud otsida,» lausus Laanemets.

Sel aastal saab kuuseretkele tulija aegsasti tasuda kuuse eest lisaks internetipangale mobiilimaksena. «Kui on tasutud, peab kaasas olema kviitung või mobiilis makset tõendav sõnum. Kohapeal saab kuuse eest tasuda vaid sularahas,» rõhutas Laanemets.

Makset sooritades peab teadma, kui kõrget jõulupuud soovitakse, sest hind sõltub puu suurusest. Iga kuuseostja saab looduskeskusest kaasa sertifikaadi, mis tõendab tema kuuse ehtsat päritolu.

Kirjapanek veebis

Kui varem oli retkeliste registreerimise piirarv 50 inimest, siis tänavu saab Laanemetsa sõnul ühele ajale kirja panna kuni 30 inimest.

Üks perekond või seltskond, kes on tulnud ühe autoga, võib kaasa viia kõige rohkem üheksa kuuske.

«Tahaksin inimestele südamele panna, et nad end RMK kodulehel kindlasti registreeriksid. Kel tõesti ei ole interneti kasutamise võimalust, see saab helistada Aimla looduskeskuse juhile Mihkel Maalale telefonil 516 3117,» täpsustas Laanemets.

RETKED

Riigimetsa majandamise keskus korraldab kuuseretki nii eraisikutele kui kollektiividele.

• Firmadele mõeldud retked on 14., 15. ja 16. detsembril.
• Eraisikud saavad kuuseretkele minna 17.—23. detsembrini kaks korda päevas, kell 10 ja kell 13.
• Kuuskede hinnad: kuni meetrine 50 krooni, ühe- kuni kahemeetrine 150 krooni, kahe- kuni kolmemeetrine 200 krooni.
• Kuuseretk kestab umbes kaks tundi.
• Lisainfot ja kuuseretkele registreerida saab aadressil www.rmk.ee/kuuseke.
Allikas: riigimetsa majandamise keskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles