Kvartalisuurune kaubanduskeskus kasvataks äripinna kahekordseks

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kaubamaja eskiisprojekt Viljandi bussipargi praegusele alale.
Tallinna kaubamaja eskiisprojekt Viljandi bussipargi praegusele alale. Foto: eskiis

Tallinna Kaubamaja kavatseb kolme aastaga rajada Viljandi bussipargi territooriumile  25 000-ruutmeetrise ärikeskuse, mis praeguse seisuga peaaegu kahekordistaks tänapäevase kaubanduspinna hulka linnas.


Kinnisvaraärimees Tiit Maisa, kelle osalusega Centrumi kaubanduskeskus kavatseb lähematel aastatel kasvada 12 000 ruutmeetrini, jahmus, kuuldes, kui suurelt konkurent naaberkinnistu arendamise ette on võtnud.


«Ui jumal, see on hullumeelne! See on jube!» ahhetas ta. «Juurde tuleb peaaegu sama palju, kui palju praegu Viljandis üldse aktiivset kaubanduspinda on.»

Mainoriga kokku

Valmimise ajaks ei tohiks uue kompleksi osa siiski enam nii suur olla, sest vahepeal loodab mitu uut keskust uksed avada. Järgmise aasta lõpul peaksid ostjaid võõrustama hakkama 10 000-ruutmeetrine Eiffel Tallinna maantee ja Looga tänava nurgal ning Vikerkaar järve ääres.


Siiski on Tallinna Kaubamaja plaanitav keskus ülekaalukalt mastaapseim, mida Viljandisse seni on kavandatud. Praegusest Centrumist oleks see tervelt viis korda suurem.


Eskiisi järgi võtaks enamikus kahekorruseline hoone enda alla peaaegu kogu kvartali, ulatudes Uku tänavalt Jakobsoni tänavani. Läänes piirneks see Savi tänavaga ja idas jääks maja Tallinna tänavast lahutama vaid kitsas Ridaküla viirg.

Esialgselt jooniselt on näha, et kompleks kavatsetakse kokku ehitada Mainori keskusega, nii et kaudselt ulatuks see Tallinna tänavale välja.


Mainori keskust pidava Leola Kinnisvara juht Raul Alliksaar ütles, et viibib parajasti välismaal ja pole seetõttu eskiisi näinud. «Aga koostööst on juttu olnud küll ja kui lahendus on hea, siis miks mitte majad ühendada,» sõnas ta.


Detailplaneeringut pole veel algatatud


Tallinna Kaubamaja Kinnisvara aktsiaselts, kes Uku tänav 1-a krunti arendab, kavatseb hoonele parima arhitektuurilahenduse leidmiseks koos linnavalitsusega võistluse korraldada.

Viljandi peaarhitekt Marko Männik ütles, et kvartal ootab uue detailplaneeringu koostamist, kuid seni pole Tallinna Kaubamaja selle algatamiseks soovi avaldanud.


Midagi sellist, millele linnavalitsuse arhitektuuriamet kategooriliselt vastu seisaks, Männiku teada ettevõttel plaanis pole, ehkki kavandatava ehitise ruutmeetrite arv tuli ka talle üllatusena.

Tallinna Kaubamaja Kinnisvara juhataja Peeter Kütt ei osanud öelda ehituse alguse aega ega maksumust, sest need sõltuvad arhitektuurivõistluse tulemustest. Konkurss ise peaks aset leidma juba tänavu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles